Google’da Aradığınız Şeye Ulaştıracak 6 İpucu!

Google’da arama yaparken işinizi kolaylaştıracak ve Google arama sonuçlarında sizi tam aradığınıza ulaştıracak 6 ipucu, haberimizde…

Google arama motoru, sınırsız konuya sahiplik yapan çok gelişmiş bir platform. Bu kadar derin bilgilerin olduğu platformda bazen tam aradığımız şeye ulaşmakta zorlanabiliyoruz. Ancak Google’da arama yaparken kullanabileceğiniz bazı ipuçları sayesinde, ulaşmak istediğiniz konuya daha hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Genel olarak eğer sizde aramak istediğiniz bir başlığı direk yazıyorsanız ve istediğiniz sonuçları alamıyorsanız bu ipuçları tam size göre. Google’da arama yaparken işinizi kolaylaştıracak ve Google arama sonuçlarında sizi tam aradığınıza ulaştıracak 6 ipucu, haberimizde…

Google arama sonuçlarında tam aradığınıza ulaştıracak 6 ipucu:

1- Sayı aralığı arıyorsanız:

Tarihlerle ilgili bir başlık aratacaksanız fakat arattığınız başlıkta; belli tarih veya sayı aralığındaki bilgilere ulaşmak istiyorsanız sayıların arasına üç nokta (…) koymalısınız. Örneğin, Türkiye 1900…1950 arattığınızda 1900 ile 1950 yılları arasındaki bilgilere ulaşırsınız.

2- Joker arama operatörü:

Aratacağınız cümlede veya başlıkta, bir tane kelimeyi bilmiyorsanız ya da o anda hatırlamadıysanız, bilmediğiniz kelimenin yerine yıldız (*) işareti koyabilirsiniz. Bu şekilde anlamsız bir arama yapmak yerine, kolay bir şekilde arama yapabilirsiniz.

3- Bilemediğiniz kelimeler varsa:

Joker arama operatöründe bilmediğiniz tek kelime için yıldız işareti koyabilirsiniz. Fakat arama yapacağınız konuda, bilmediğiniz birden fazla kelime olabilir. Bu durumda AROUND operatörünü kullanabilirsiniz. Fakat aratacağınız konuda, bilmediğiniz kelime sayısının en fazla beş tane olması gerektiğini belirtelim. Arama yapacağınız kelimelerin sonuna kaç tane eksik kelime varsa o sayıyı yazın. Örneğin, 3 tane eksik kelime bulunuyorsa, AROUND(3) yazın ve bu şekilde aratın.

4- Belli dosya türünü arama:

Belli bir dosya türü arıyorsanız fakat istediğiniz dosya türünü bulmakta zorlanıyorsanız filetype: dosya türünü yazabilirsiniz. Örneğin, hedef kitle analizi makaleleri filetype:PDF şeklinde yaptığınız bir aramada, makalelerin PDF şeklindeki formatlarını görürsünüz.

5- Resim aratma:

Beğendiğiniz bir resim veya tablo varsa ve bununla ilgili bilgilere ulaşmak istiyorsanız Google’a “images.google.com” yazın ve kamera simgesinden resmin, çektiğiniz fotoğrafını yükleyin. Bu şekilde resimle veya tabloyla ilgili kimin çizdiğine ve görselle ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.

6- Net ifade arama:

Google’da tek konu aratacak olabilirsiniz. Fakat Google, arattığınız kelimelerin içinde geçtiği tüm başlıkları gösteriyor. O kadar site ve başlık arasından arayacağınızı bulmak bazen yorucu olabilir. Arayacağınız kelime veya cümle net ise yapmanız gereken şey arama yapacağınız kelimeleri tırnak (“”) işaretine almak olacaktır. Örneğin, Google’a, Moblobi stajyer, yazdığınızda diğer sayfalardaki alakalı başlıkları da görebilirsiniz. Fakat “Moblobi stajyer” yazdığınızda, sadece Moblobi.com’da paylaşılan bilgilere ulaşırsınız.

Peki siz Google’da arama yaparken hangi problemleri yaşıyorsunuz? Google arama işlemlerinizde aradığınız konuya ulaşmak için hangi yöntemlerden yararlanıyorsunuz? Yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Google’da Aramamanız Gereken 10 Şey!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Google Görseller ile Nasıl Arama Yapılır?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Google’da Arama Yapmanızı Kolaylaştıracak 10 İpucu!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazı ilginizi çektiyse ve arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Sude Özcan

Sude Özcan

Ben Sude. Kocaeli Üniversitesi Reklamcılık Bölümü 2. sınıf öğrencisiyim. Okumayı, öğrenmeyi,araştırma yapmayı, yazmayı ve yazdıklarımı sizinle paylaşmayı çok seviyorum. Yazdıklarımı okumak için Moblobi.com’daki köşeme bekliyorum: https://moblobi.com/author/sude-ozcan/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı