Fidye Saldırılarına Dikkat!

Gelişen teknoloji ile birlikte hayatımıza giren erden biri de siber saldırganlar oldu. Siber saldırganlar pek çok yöntemi kullanarak kullanıcıları tuzağına düşüyor. Bunlardan bir tanesi de fidye saldırıları…  Trend Micro 2018 Aralık ayına ait küresel siber saldırı raporunu açıkladı. Bu rapora göre fidye yazılımları aracılığı ile tüm dünyada yapılmış olan saldırılar düşüş göstermiş olsa da; bu saldırıları yüzde 4’ünün Türkiye’de gerçekleştiği dikkat çekiyor. Bu oran ile ülkemiz maalesef Avrupa’da fidye saldırıları listesinde ilk sırada yer aldı. Yani ülkemiz hala fidye saldırıları konusunda risk altında bulunuyor. İşte size fidye saldırıları hakkında detaylar…

2018 yılının son aylarında fidye yazılımı saldırılarının gözle görülür bir şekilde düşüş kaydettiği tespit edildi. Ancak bu veri yer alan Türkiye’ye yönelik saldırılar da hızını kesmedi. Gerçekleşen siber saldırılara bakılacak olursa ülkemiz en çok saldırıya uğrayan 6. ülke konumunda. Saldırıya uğrayan diğer ülkeler arasında Amerika, Hindistan, Meksika, Brezilya, Vietnam gibi ülkelerde var. Dünya genelinde Türkiye fidye saldırıları konusunda listenin 6. sırasında yer alıyor olsa da Avrupa geneline bakıldığında maalesef 1. sırada yer alıyor.

Fidye saldırıları ülkemizde hala tehdit oluşturuyor!

Söz konusu fidye yazılımları  özellikle bazı şirketler için büyük bir tehdit oluşturuyor. Bu şirketler uygun yedekleme prosedürleri uygulamayan şirketler  olarak biliniyor.

Aslına bakılacak olursa  genel olarak dünyada tespit edilmiş olan fidye yazılım saldırıları ve yeni fidye yazılım ailelerinin sayısında bir azalma söz konusu. Bu da bize siber saldırganların fidye saldırılarını yönelik ilgilerinin biraz daha azaldığını gösteriyor. Bu ilginin azalmasındaki en önemli nedenlerden biri de makine öğrenme ve davranış izleme gibi bu tür saldırıları tespit eden gelişmiş yöntemlerin yaygınlaşmış olması yer alıyor. Nedenlerden biri değil de bu gibi saldırılara uğrayan şirketlerin artık bilinçlenmesi ve de eskisi gibi fidye ödeme yanaşmıyor olması.

Gelişmiş bir fidye yazılım tespit yetkinliği olan ve aynı zamanda da iyi bir yedekleme stratejisi yapabilen kurumlar bu gibi saldırılara anında cevap verebiliyorlar ve sistemlerini etkili bir şekilde temizleyebiliyorlar. Böylece bu gibi saldırılardan korunarak herhangi bir fidye ödemek zorunda da kalmıyorlar.

Türkiye’de tespit edilmiş olan fidye saldırıları, Ortadoğu’da yer alan diğer ülkelerde tespit edilmiş olan saldırıların toplamıyla hemen hemen aynı sayıda yer alıyor. Bu saldırılar özellikle de .exe ve .xls  uzantılı eklere sahip olan e-postalar aracılığı ile yapılan saldırılar oluyor. Bu tür dosyalar siber suçluların en fazla kullandığı yöntemler arasında var olmaya devam ediyor. Bu sebeple bu gibi dosya uzantıları ekinde olan ve tanımadığınız kişilerden gelen e-postalara dikkat etmenizde fayda var.

Türkiye’ye yönelik gerçekleşen zararlı yazılım saldırıları Ortadoğu’daki tüm ülkelerin toplamında çok daha fazla. Özellikle de son kullanıcılara yönelik gerçekleşen tehditler yoğunlaşmış durumda. bunlardan bir tanesi de kripto madenciliğine yönelik olan coinminer zararlı yazılımı. Bu yazılım da en fazla tespit edilen zararlı yazılımlar arasında yer alıyor.

Peki ülkemizde bize risk oluşturan diğer saldırı ne oldu? Ne yapmamız gerekiyor? Haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler
Onur AYDIN

Onur AYDIN

Yeni Dünya insanlarına... Moblobi: https://moblobi.com/author/onur-aydin/ E-posta: onur.aydin@moblobi.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı