E-İhracatta Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler!

Pek çok ölçekteki firma için e-ihracat oldukça önemli. Büyük şirketlerin birçoğu global anlaşmalar imzalayarak e-ihracata kolaylıkla başlayabiliyorlar. Ancak aynı durum KOBİ‘ler için geçerli değil. çünkü e-ihracat KOBİ‘lerin büyük bir bölümü için hala bilinmezlikler ile dolu bir konu olarak görünüyor. Peki e-ihracatta ne yapmalı ya da ne yapmamalı? İşte detaylar…

E-ihracatta hangi hatalara sıklıkla düşülüyor?

KOBİ‘lerin pek çoğu yurt içinde olduğu gibi yurt dışına da satış yaparak globale açılmak istiyorlar. Bunun içinde Elbette ki en önemli kanal e-ihracat. Bilmeyenler için kısaca en basit haliyle tanımlamak gerekirse KOBİ‘lerin yurtdışındaki müşterilere online kanallar aracılığıyla yaptıkları satışlara e-ihracat denilebilir. 

KOBİler e-ihracat avantajlarının önüne taş koyan bazı hataları sıklıkla yapıyorlar. Ticimax e-ticaret sistemleri, KOBİ‘lerin e-ihracat konusunda sıklıkla yaptığı 7 hatayı sıraladı. işte e-ihracatta ne yapmanız ya da ne yapmamız gerektiği konusunda birkaç  ipucu:

Yanlış dilde reklam yapmak:

İhracatın en önemli adımlarından biri hedeflediğiniz ülkeye yönelik olarak Google’da veya sosyal medyada reklam vermek yöntemidir. Elbette İngilizce uluslararası bir dil olduğu için bu dili tercih ediyor olabilirsiniz. Fakat potansiyel müşterilerinizin tümünün İngilizce bildiğini var sayıyor olmak çok doğru bir yaklaşım olmayabilir. Avrupa ülkelerindeki hedef kitlelerinin çoğu İngilizce okuduğunu anlama konusunda sorun yaşamıyorlar.

Ancak hedef kitleniz Rusya, Ortadoğu, Balkanlar ve diğer Türkiye coğrafyalarda yaşayan kişiler ise; bu kişilerin birçoğunun İngilizce bildiğini düşünmek doğru olmayacaktır. Bu sebeple de mutlaka hedeflediğiniz ülkeye yönelik olarak web sitenizin çevirisini yaptırmak ve hedeflediğiniz ülkelerdeki yerel dillere uygun olan reklam içerikleri hazırlıyor olmak önemlidir. Web sitenizdeki dil tercihlerinin de kullanıcılarımız tarafından değiştirilebilmesini tercihlerine bırakmanızda fayda var. 

Yanlış para birimi ile ödeme seçeneği sunmak:

En yaygın yapılan hatalar arasında yerel para birimlerine göre entegre edilmeyen fiyatlandırmalardır. Elbette web sitenizden tüm dünya için ödeme yapma seçeneği sunmanız mümkün olmayabilir. Ancak en azından 1 milyar potansiyel müşterinin bulunduğu Ortadoğu, Rusya, Kuzey Afrika, Türki Cumhuriyetler ve Avrupa ülkeleri için kendi ülkelerinin para birimleri ile ödeme yapabilme seçeneği sunuyor olmanız önemlidir. Müşterilerinize eğer ürün fiyatlarının kendi ülkelerindeki para birimlerine göre gösterebilirsiniz; müşterilerinizin sepetten terk oranlarının hızla düşüyor olacağını gözlemleyebilirsiniz.

Ödeme sistemlerini hazırlamadan globale açılmak:

İhracatta Çinlilerin başarılı olmalarının en önemli sebeplerinden birinin gittikleri ülkenin şapkasını takıyor olmaları olduğu söylenir. Bu şapkanın altında yer alan en önemli unsurlardan bir tanesi de ödeme sistemleridir. Dolayısıyla yola çıkmadan önce ilk yapmamız gereken şeylerden biri “ödemeleri nasıl alırım” sorusunu hedeflediğiniz ülkeleri de düşünüp cevaplayabilmenizdir. Birçok KOBİ her kredi kartıyla her ülkeden ödeme alabileceğini düşünüyor olsa da, aslında bu durum pek de böyle değil. Bu sebeple bunu da iyice araştırıyor olmak ve göz önünde bulundurmak oldukça önemli.

Ödeme esnasında zorluklar yaşanması da müşterilerin sepeti terk etme oranlarının yükselmesine sebep oluyor. Örneğin diyelim ki Ortadoğu‘ya ürün satışı yapmayı düşünüyorsunuz. Bu durumda müşterilerinize sunacağız alternatifler arasında kapıda ödeme alternatifinizin de bulunuyor olması önemli. Ya da Almanya’ya hedeflediğiniz varsayalım. Burada ise kredi kartından çok Giropay, Paypal, Clickandbuy gibi online ödeme sistemlerinin daha yaygın olduğunu biliyor olmalısınız. Dolayısıyla hedeflediğiniz ülkedeki duruma göre ödeme sistemlerinizi hazır hale getirmek önemli bir konu.

Gümrük vergisinin yanlış hesaplamak:

İhracatta fiyatlandırma hızlı yaparken ülkelerdeki ekonomik durumları da mutlaka göz önüne almalısınız. Yoksa kimi ülkeler için fiyatınız çok ucuz kimi  ülkeler için ise aşırı pahalı olabilir. Fiyatlandırmaları yaparken her ülkeye göre gümrük vergisi oranları da hesaplayarak yazıyor olmalısınız. Çünkü bunu yansıtmanın durumunda yaptığınız satışların astarı yüzünden pahalıya geliyor olabilir. Fiyatı belirlerken maliyetlerinizi arttıran satış komisyonlarını, agresif masraflarını, sigorta, lojistik ücretlerini ve diğer benzer unsurları da mutlaka öngörüp düşünüyor olmalısınız.

Yanlış kargo firması seçimi:

En çok düşülen hatalardan biri de yanlış kargo seçimidir. Örneğin; hedeflemiş olduğumuz bölgeyi iyi bir şekilde bilmeyen bir kargo firması ile çalışmanız durumunda, ürünlerinizin teslim süresi uzayacağı için müşterilerinizde memnuniyetsizlikler oluşturacaktır.

Ayrıca lojistik hesaplamalarını da doğru bir şekilde yapmalısınız. Çünkü eğer bunu doğru bir şekilde hesaplamaz ve hazırlık yapmazsanız; müşterilerinize ürün fiyatından daha fazla kargo ücreti ödetebilir veya siz yüksek kargo maliyetleri ödemek durumunda kalabilirsiniz.

Eğer ürünlerinizi online pazar yerlerini satmayı düşünüyorsanız, Bu pazar yerlerine ait kargo hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Bu noktada özellikle her ülkeye özel alışveriş alışkanlıklarını da göz önüne almanız ve onlar uyum sağlamanız oldukça önemli. Örneğin Rusya‘da ve Ortadoğu‘da en yaygın ödeme şeklini kapıda ödeme olduğunu biliyor olmak bu pazarara açılırken dikkate almamız gereken unsurlardan biri. Dolayısıyla bu pazarlarda yer alan yerel kargo firmaları ile anlaşma yaparken bu gibi kriterleri de dikkate almalısınız. 

Peki e-ihracatta düşülen diğer önemli yanlışlar neler? Hangi ülkeye hangi kampanya yapılmalı? Hangi ürün hangi ülkede satılmalı? Yapmanız ve yapmamanız gerekenler haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler
Tuğba Tekyıldız

Tuğba Tekyıldız

Dijital ve teknoloji ile ilgilenen herkesi Moblobi.com'a bekliyoruz... Moblobi: https://moblobi.com/author/tugba-tekyildiz/ E-posta: onur.aydin@moblobi.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı