Dijital Demokrasi: DemocracyOS!

DemocracyOS 2012 yılında Arjantin’de Pia Mancini tarafından geliştirildi. Vatandaşlarla seçilmiş temsilciler arasında bir iletişim ağı kurmak için tasarlandı.

Herkes oy kullanarak gündem maddelerini belirleyebiliyor. Yeterli oyu alan gündem maddesi tartışmaya açılıyor. Bu maddeye yorum yapabiliyor, beğeniyor ya da beğenmiyor. Belli bir süre içinde bu maddeye evet, hayır ya da çekimser oy kullanabiliyor. İsterlerse oy hakkını konunun uzmanı olarak gördükleri kişiye aktararak kullanabiliyorlar. Meclisteki temsilciler sadece bu oylara göre kararlarını veriyorlar.

Nasıl Kullanılmaya Başlandı?

Arjantin’de bu uygulamaların geliştiricileri siyasal partilere giderek DemocracyOs uygulamasını kullanmayı önerdiler ve maalesef reddedildiler. Bunun üzerine kendileri Ağ Partisini kurdu. Ağ Partisi yerel seçimlerde 22.000 oy aldı. Bu oy toplam oyun %1.2’sine denk geliyordu. Ağ  Partisi herhangi bir görüş yada ideolojiye bağlı olarak değil sadece DemocracOS uygulamasını geliştirmeye ve bu uygulamanın kullanımını arttırmayı amaçlayan temeller üzerine kuruldu. Bu uygulama açık kaynaklı ve ücretsiz olarak tasarlandı. Arjantin, Tunus, İspanya, Polonya ve Estonya’daki bazı parti ve sivil toplum kuruluşları tarafından kullanıldı. DemocracyOs şu an 15 farklı dile çevrildi.

Peki DemocracyOS uygulaması güvenlik ve gizliliği nasıl sağlıyor?

DEVAMI İÇİN 3’E TIKLAYIN:

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa
Etiketler
Gülsüm Kutlu

Gülsüm Kutlu

Akdeniz üniversitesinde çalışma ekonomisi ve endüstri ilşkileri bölümü 4. sınıf öğrencisiyim. Ayrıca konservatuarda yan flut öğrencisiyim. Moblobi.com da "Gülsüm'ün Teknoloji Dünyası" köşemde teknoloji ile ilgili bilgileri sizinle paylaşacağım.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı