Bilgisayarınızda Virüs Olduğunu Gösteren 8 İşaret!

Yüklediğiniz programlar veya internet bilgisayarınıza virüs bulaştırmış olabilir. Bilgisayarınızda virüs olup olmadığını gösteren 8 işaret, haberimizde...

Günlük yaşantımızda hepimiz farklı sebeplerle bilgisayar kullanıyoruz. Bilgisayarlara bulaşan virüsler ise birçok işaretle kendisini ele veriyor. Virüsler, bilgisayarlarımıza ciddi derecede zarar veriyor ve kötü niyetli kişilerin eline bilgilerimizin geçmesi için tehdit oluşturuyor. Girdiğimiz bazı sitelerde bulunan reklamlara veya bilinmeyen bir linke tıkladığımızda farkında olmadan bilgisayarlarımıza virüs bulaştırmış olabiliriz. Peki bilgisayarınızda virüs olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz? Bilgisayarınızda virüs olabileceğini gösteren 8 belirti, haberimizde…

Bilgisayarınızda virüs olduğunu anlayabileceğiniz 8 belirti:

1- Bilgisayarda aşırı yavaşlık

Bilgisayarlar zamanla birçok nedenden yavaşlayabilir. Her zaman rahatlıkla girdiğiniz internet sitelerine veya uygulamalara artık giriş yapmakta zorlanıyor olabilirsiniz. Bu durumda muhtemelen virüsler arka planda bilgisayarınızı yavaşlatan işlemler çalıştırmaya başlamış olabilirler.

2- Web tarayıcısında tuhaflık

İnternet tarayıcısına girmek için tıklamadığınız halde kendi kendine bir sekme açılıyorsa yani popuplar ile karşılaşıyorsanız, bu bilgisayarınıza bir virüs bulaştığının işareti olabilir.

Durduk yere açılan sekmeler, virüsün tek işareti sayılmaz. Varsayılan arama motorunuz (adres çubuğundan arama yaptığınızda kullanılan web sitesi) aniden değiştiyse bu da virüse işaret ediyor olabilir.

3- Antivirüs programı devre dışı

Virüslerin siz fark etmeden yapacağı ilk iş bilgisayarınızdaki güvenlik sistemini devre dışı bırakmaktır. Bazı virüsler, antivirüs programlarını devre dışı bırakabiliyor. Antivirüs programınız devre dışı kaldıysa veya güncelleme yapmıyorsa bu işte bir tuhaflık olduğunu anlamalısınız.

4- Dosyalarınız kayboluyor

Son zamanlarda fidye yazılımlarında yüksek oranda artış gözlendi. Bu tarz saldırılarda dosyalarınız şifreleniyor ve erişilemez hale getiriliyor. Daha sonra bu dosyalara erişmek istediğinizde sizden ödeme talep ediliyor. Ayrıca ödemeyi yapsanız dahi dosyayı açabilmenizin garantisi yok.

Dosyayı açmaya çalıştığınız zaman fark edeceksiniz ki bu tarz virüsler bazı dosyaları bozabiliyor. Bu nedenle fidye yazılımlarından korunmak için dosyalarınızı belirli aralıklara düzenlemenizi tavsiye ederiz.

5- İnternet bağlantı sorunu

İnternet bağlantı sorununu eminiz çoğunuz yaşamışsınızdır. Ancak bağlantınız beklemedik bir şekilde koptuysa ve bu sırada bilgisayarınızda tuhaflıklar yaşandıysa bilgisayarınıza virüs bulaşma ihtimali oldukça yüksek.

Bazı virüsler, ağ ayarlarınızı değiştirerek virüsü silecek araçları indirmenizi engellemektedir. Bu tür bir saldırıdan kurtulmak için, virüs kaldırma aracını bir başka bilgisayarda indirip, USB ile virüs bulaşan bilgisayara taşımak.

6- Programlar donuyor

Programlar birçok nedenden kitlenebilir. Windows’un sorun giderme yöntemlerini denediniz ancak herhangi bir değişiklik olmuyorsa, sorun virüsten kaynaklanıyor olabilir. Sık sık mavi ekran hatası ile karşılaştığınızda bu kodu internet üzerinden araştırın. Bu olay genellikle donanım ve sürücü problemlerinden kaynaklanıyor olsa da bazen virüsler de bu hataya neden olabiliyor.

7- Yeni programlar oluşuyor

Siz yüklemediğiniz halde kimin tarafından yüklendiğini bilmediğiniz programlarla karşılaşıyorsanız, bu virüslere işarettir. Ancak bunlar yine de gerçek programlar da olabilir. Bu nedenle antivirüs programınız herhangi bir uyarı vermediyse, tarama işlemini kendiniz yapmayı deneyin.

8- Windows araçlarına ulaşılamıyor

Bilgisayar kontrolden çıktığı zaman Ctrl+Alt+Delete tuşları çoğu zaman yardımcı olur. Ancak bu işe yaramıyorsa, görev çubuğuna sağ tıklayarak Görev Yöneticisi’ni açmaya çalışın. Bu da yanıt vermiyorsa veya komut satırını da açamıyorsanız tüm bunlar virüsten kaynaklanıyor olabilir.

Peki siz bilgisayarınızda bu tip sorunlar yaşıyor musunuz? Bilgisayarınıza daha önce hiç virüs girdi mi? Ne tip belirtiler ile karşılaştınız ve nasıl çözdünüz? Yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Android Cihazınızdaki Zararlı Yazılımlardan Kurtulmak için 4 İpucu!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Ücretsiz ve Güvenilir Antivirüs Programları Hangileri?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Bilgisayarınıza Su Dökülürse Ne Yapmalısınız?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Rukiye Şenol

Rukiye Şenol

Merhaba, ben Rukiye İstanbul Üniversitesi İktisat 3. Sınıf öğrencisiyim. 11 yıldır Karate sporu ile ilgilenmekteyim ve milli sporcuyum. Burada ilgimi çeken ve bende merak uyandıran konular hakkında yazıyorum eğer senin de ilgini çekiyorsa Moblobi.Com da kendi köşemde bekliyorum :) Moblobi: https://moblobi.com/author/rukiye-senol/ E-posta: rukiyesenol9@gmail.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı