Bankalardaki Chatbotlar Neler Yapar?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatımıza giren yenilikler arasında chatbotlar yani sesli asistanlar da yer alıyor. Bilmeyenler için hemen söyleyelim bu chatbotlar yani sesli asistanlar; kişilerle metinsel veya sesli olarak diyolag kuran bilgisayar programlarıdır. Bu programlar yapay zeka tabanlı teknolojilerden beslenir. Chatbotlar genellikle sohbet ya da mesajlaşma servisleri ile entegre çalışır. Karşılarındaki kişi ile soru cevap metodu yardımıyla diyolag kurarlar. Chatbotlar pek çok sektörde firmaların müşterileriyle iletişim kurmalarını sağlayan araçlar olarak kullanılıyor. Bu sektörlerin başında bankacılık sektörü de geliyor. Geçtiğimiz günlerde yapay zeka şirketi Cbot “Türkiye’deki Bankacılık Sektöründe Chatbot Kullanımı” adlı bir rapor paylaştı. Bu rapordan ilginç bilgiler ortaya çıktı işte detaylar…

Chatbotlar bankacılık sisteminde müşteriyle iletişimde kullanılan önemli unsurlar arasında yer alıyor. Hatta chatbotlar ülkemizde en fazla bankacılık müşterileri tarafından kullanılıyorlar. Hatta bu sanal asistanların 2019 yılı itibariyle dijital bankacılık sisteminde vazgeçilmez bir unsur olacağını sinyallerini şimdiden veriliyor. Halihazırda banka müşterilerinin yüzde 40’ı bu sanal asistanlardan yaralanıyor. Ülkemizdeki tüm bankaların yaklaşık yüzde 13’ü chatbot hizmeti veriyor. Hatta bankaların yüzde 9’da bu sesli asistanların geliştirilmesi konusunda devam eden projeler yürütüyor. Ayrıca yüzde 20’si de bu konuda iki yıl içerisinde aksiyon alacaklarını belirtiyorlar ve iki yıllık stratejik planlarına bu konunun dahil olduğunu söylüyorlar. Bu oranlar da bize, söz konusu sektör ve ülkemiz için yeni bir teknolojiyi benimseyerek iş akışlarını dahil etmek anlamında olumlu sinyaller veriyor.

Sıkça sorulan sorular sesli asistanlara soruluyor!

Bankada ilk olarak sesli asistanı aracılığıyla önceliği sıkça sorulan soruları yanıtlamaya veriyorlar. Bu noktada da tüm bankacılık sorularını yanıtlayabilecek, eğitimli bir yapay zeka sistemi, bu projelerin hayata geçirilme sürelerini elbette hızlandırıyor. Aslında tüketiciler elbette sıkça sorulan soruların çoğunu web sitelerinden elde edilebilirler. Ancak sıkça sorulan sorular bölümü için web sitelerini gezmek yerine sesli asistanları kullanmayı tercih ediyorlar. Bu da bize; tüketicilerin içerikte ya da menülerde kaybolmadan yerine tek cümleyle ulaşmak istedikleri cevabı elde etmeyi tercih ettiğini gösteriyor. yani aslında tüketiciler chatbot kullanımını yoğun içerikli web sitelerini kaybolmak yerine tek cümleyle istedikleri cevabı ulaşabildikleri için seviyorlar.

Hem mobil uygulamalarından hem de web sitelerinden bu sesli asistanları kullanıcılarıyla buluşturan bankalar yaklaşık yüzde 50 civarında. Ancak chatbot kullanan bankaların yaklaşık yüzde 67’i bu sesli asistanı kendi web sitelerinde konumu andırıyor. Yani aslında bankacılık tarafında chatbotların müşteriyle buluştukları en önemli kanal web siteleri. Banka müşterilerinin yüzde 40’ı da halihazırda bankaların web sitelerindeki bu chatbotları kullanarak işlem yapmaya başladılar bile.

Chatbotlar mobil uygulamalara entegre olarak da elbette kullanabiliyorlar. Sıkça sorulan sorular chatbotları özellikle müşterilerin sıklıkla kullanmayı tercih ettiği WhatsApp, Facebook Messenger, Google asistan gibi mesajlaşma platformları ve sosyal medya kanallarındaki kişisel asistanlara entegre ediliyorlar. Bankalar az önce belirttiğimiz gibi kendi web siteleri ya da mobil uygulamalarını sesli asistanlar entegre edebildikleri gibi bu tür platformlar aracılığıyla da müşterilere ulaşıyorlar. Chatbotlarını bu tür platformlara entegre eden bankaların oranı yaklaşık yüzde 34 civarında. Böylelikle ülkemizdeki bankalar aslında müşterilerinin yer aldığı ve kullanmayı sevdiği bu tür platformlarda da finansal konulardaki sorularına yönelik yanıt bulma ihtiyacını da karşılamış oluyorlar.

Chatbotlara en çok hangi sorular soruluyor?

Peki chatbot kullanan kişiler sizce bu sesli asistanlara en çok hangi soruları soruyorlar? Hemen yanıtlayalım. Bu sesli asistanlara en sık sorulan sorular arasında ilk sırayı vadeli mevduat hesaplama yer alıyor. Bunun dışında kredi kartı faizi hesaplama, sosyal sohbetler, kredi kartı bilgisi alma, hisse senedi ve kur bilgisi alma gibi konular yine sıkça sorulan sorular arasında yer alıyor.

Chatbotlar faiz hesaplamanın dışında kur hesaplamak için de hızlı sonuç alınan bir yönetim olarak sıklıkla tercih ediliyor. Yalnızca tek bir cümle ile çevirmek istenilen döviz cinsi ve tutar yazılarak; döviz kuru ve tutar bilgisi veriliyor ve hızlıca hesaplama gerçekleşiyor. Bunun dışında bankaların şube adresleri, telefonları ya da ATM’leri gibi konularda da saniyeler içinde yanıt verebildiği için sıklıkla tercih ediliyorlar. Özellikle yaşadığımız bu dijital çağda zaman hızın ne kadar önemli olduğu verimli kullanılması gerektiği bir gerçek. Dolayısıyla kredi kartlarının ya da banka kartının kaybolması veya ATM de paraları sıkışması gibi acil eylem gerektiren durumlarda bu tür sesli asistanların yardımına başvurarak kolay çözüm sağlanabiliyor. Hal böyle olunca da banka müşterileri, chatbot kullanmayı tercih ediyorlar. Hatta bu sıkça sorulan sorular chatbotları yalnızca söz konusu bankanın müşterileri tarafından değil, bunlar dışında müşterisi olmayan kişiler tarafından da kullanılabiliyor.

Evet chatbotlar sıkça sorulan soruların müşteriler için cevaplanması konusunda oldukça etkin bir şekilde kullanılabiliyor. Ancak hemen belirtelim ki Türkiye’de kullanılan bu sesli asistanların bir çoğu para transferi ya da döviz alım satımı gibi işlemleri de yapabilecek chatbotlar olarak tasarlanıyor. Sesli asistanı kullanan bankaların hemen hemen yarısı chatbotlarını müşterilerine sunarken ona bunun gibi işlem yapabilme özelliğini de ekliyorlar.

Chatbot var aslında müşterilerin harcama alışkanlıklarının ya da finansal bilgilerini analiz ederek onlara bütçe etme konusunda tavsiyede bulunabilecek yeteneğe sahipler. Ancak bu Tür chatbot lar henüz ülkemiz pazarında yer almıyorlar.

Peki diğer sektörler karşımıza bu chatboları nasıl çıkartacak? Yakında hangi alanlarda bu sesli asistanlarla karşılaşacağız? Haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler
Onur AYDIN

Onur AYDIN

Yeni Dünya insanlarına... Moblobi: https://moblobi.com/author/onur-aydin/ E-posta: onur.aydin@moblobi.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı