Influencer Kime Denir?

Influencer kime denir? İnsanları nasıl etkiliyorlar? Haberimizde....

İnternet ya da dijital dünyaya yakın olan çok kişi influencer kavramını bilmektedir. Ancak biz bilmeyenler ya da ilk defa karşılaşanlar için biraz daha detaylı anlatmaya çalışalım. Influencer nedir, kime denir? Ne yapar? İşte detaylar…

Kimler influencer kabul edilebilir?

Influencer kelimesi etkileyen anlamına gelir. Bu kelimenin global dünyadaki anlamına paralel olarak Türkçedeki karşılığı ise fenomen kelimesidir. Sosyal medyanın her geçen gün dünyadaki etkisini artırmasıyla markalar da pazarlama faaliyetleri için bu alana yöneldiler. İşte tam bu noktada da takipçisi yüksek olan kişilerin markalarla yaptıkları işbirliklerinden influencer pazarlama kavramı ortaya çıktı. Yani takipçi sayıları yüksek olan sosyal medyadaki kişiler, markalarla işbirliği yapmaya başladılar. Markaların satış ve pazarlama çalışmalarına destek sağlamak amacıyla takipçilerini etkilemeye ve yönlendirmeye başladılar.

Son yıllara kadar sosyal medyanın etkisi çok fazla fark edilmiyordu. Ancak dünyadaki takipçi sayıları artan influencerlerin yani fenomenlerin söylediği sözlerin, paylaştığı videoların etki alanının çok gücü gittikçe ortaya çıktı. Markalar da kitleleri etkileyen bu kişilerin gücüne karşı kayıtsız kalamadı. Aslında bu durum sosyal medyanın büyümesinin doğal bir sonucuydu.

Her influencer insanları etkileyebilir mi?

Elbette her influencer yani fenomenin etkileme gücü aynı değil. Influencerler arasında genel olarak takipçi sayılarına göre bir ayrım var. Kesin sınırlar olmamakla birlikte genel bir tanım olarak, 50.000 ve daha az takipçisi olan influencerler mikro influencer olarak; 50.000 ve üzeri takipçisi olan influencerlar ise makro influencer olarak tanımlanıyorlar.

Influencerların sadece takipçi sayıları değil; etkileşim sayıları ve oranları da çok önemli. Örnek vermek gerekirse 20.000 takipçili bir hesap bir paylaşım yaptığında 10.000 civarında beğeni alabilirken; 500.000 takipçili bir hesap paylaşım yaptığında 1000-2000 gibi beğen rakamlarında kalabilmektedir. Bunun asıl nedeni bir çok sosyal medya kanalında söz konusu olan sahte takipçi satın alınmasıdır. Çoğu fenomen takipçi sayısını arttırmak için parayla takipçi satın alabiliyor. Bu durum ilk bakışta imaj olarak kendisini olumlu etkilese bile; etkileşim oranının düşük olması nedeniyle aslında uzun dönemde imajının daha kötü algılanmasına da sebep olabiliyor.

İnsanların fikirlerini nasıl yönlendiriyorlar?

Günümüz dünyasında influencerlar o kadar etkili bir hale geldi ki; çoğu zaman söyledikleri bir söz ya da yaptıkları bir video ile kitleleri çok kolay harekete geçirebiliyorlar. Örneğin bir ürünü kendisi kullanmış gibi tavsiye eden bir fenomen 100 binlerce yeni müşterinin o ürünü satın almasını sağlayabiliyor. Ya da çok takipçisi olan bir sanatçının siyasi bir fikrini açıklamasıyla; kitleleri kendi fikrine doğru yönlendirebiliyor.

Dünyada 20-30 milyon gibi takipçisi olan megastarların tek bir paylaşım için markalardan 1-2 milyon dolar talep ettikleri söyleniyor. Kısacası yeni dünyada influencer alanı her geçen gün önemini arttırıyor. Birçok kişinin de yeni bir meslek dalı olarak hayallerini süslüyor.

Peki siz influencer mısınız ya da olmak ister miydiniz? Influencer’lar hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizin en sevdiğiniz influencerlar hangileri? Görüşlerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir!

  • Instagram Takipçilerinizi Nasıl Arttırabilirsiniz?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Yurt Dışındaki Popüler Türk Youtuber’lar!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Sosyal Medyada Nasıl Ünlü Olunur?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı ilginizi çektiyse ve sosyal medyada arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Tuğba Tekyıldız

Tuğba Tekyıldız

Dijital ve teknoloji ile ilgilenen herkesi Moblobi.com'a bekliyoruz... Moblobi: https://moblobi.com/author/tugba-tekyildiz/ E-posta: onur.aydin@moblobi.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı