Sesinizden Koronavirüs Olup Olmadığınız Anlaşılacak!

Koronavirüs olup olmadığınızı sesinizden anlayacak bir mobil uygulama geliştiriliyor. Haberimizde...

Koronavirüs’ün henüz aşısı veya tedavisi bulunamadığı için teşhis ve virüs için alınan diğer önlemler büyük önem taşıyor. Pek çok ülke farklı teşhis ve tedavi yöntemleri üzerinde çalışıyor. Ses teknolojisi de kullanılan teşhis yöntemlerinden biri. Daha önce öksürük sesi ile koronavirüs teşhisi konusundaki gelişmeyi sizinle paylaşmıştık. Okumayanlar varsa buraya tıklayarak ulaşabilirler. Şimdi ise ses üzerinden Koronvirüs’ün erken teşhisini sağlayabilecek bir cep telefonu uygulaması üzerinde çalışılıyor.

Koronavirüs teşhisinde ses teknolojisi nasıl kullanılacak? Sesinizden hasta olup olmadığınız nasıl anlaşılacak?

Cambridge ve Carnegie Mellon Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, koronavirüs teşhisinde ses teknolojisinden yararlanıyorlar. ses ve öksürük seslerini analiz ederek koronavirüs teshisini yapabilecek bir uygulama üzerinde çalışıyor. Projeyi yürüten araştırmacılar, çok sayıda deneğin ses kayıtlarını inceliyor. Yapay zeka desteği sayesinde bu sesler analiz edilerek kişilerin koronavirüs olup olmadığı anlaşılmaya çalışılıyor. Üniversitelerden yapılan açıklamada araştırmaya katılanların gizlilik bilgilerine önem verildiği de ayrıca belirtildi.

Her iki üniversitedeki çalışma birbirlerinden bağımsız olarak yürütülüyor. Bu çalışmanın ana eksenini koronavirüs seslerinin grip ya da diğer solunum yolu hastalıklarından ayırt edilebilmesi üzerine odaklanıyor. Bu araştırmalar, sadece bir ön teşhis amacını taşımakta olup; yüz yüze muayenenin yerini tabiki tutmayacak. Çok sayıda denek üzerinden yapılan araştırmalar sonucunda başarılı sonuçlara ulaşılabilirse, bir mobil uygulama haline getirilecek. Cep telefonlarının store’ları üzerinden herkese sunulacak. Bu uygulama eğer bir mobil aplikasyon haline getirilebilirse kişilerden ses örnekleri alma konusunda daha kolay hareket edilebilecek. Çok daha fazla kişiye ulaşılıp daha başarılı analizler yapılabilecek.

Peki siz koronavirüs sürecinde ses teknolojisi gibi başka hangi tür teknolojilerden yararlanılabileceğini düşünüyorsunuz? Yorum kısmından görüş ve önerilerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Koronavirüs’ten Hangi Maske, Ne Kadar Koruyor?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Yapay Zeka Dünya’ya Yaklaşan 11 Göktaşı Tespit Etti!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Koronavirüsü Erken Teşhis Eden Akıllı Yüzük!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı ilginizi çektiyse ve sosyal medyada arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Tuğba Tekyıldız

Tuğba Tekyıldız

Dijital ve teknoloji ile ilgilenen herkesi Moblobi.com'a bekliyoruz... Moblobi: https://moblobi.com/author/tugba-tekyildiz/ E-posta: onur.aydin@moblobi.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı