Pandemi Sürecinin E Ticarete İlginç Etkisi!

Pandemi süreci e ticaret sektörünü ve alışveriş alışkanlıklarını çok değiştirdi. Bu süreçte e ticaret alışkanlıkları nasıl değişti? Markalar ve bireyleri nasıl etkiledi? Haberimizde...

Bütün dünyayı etkisi altına alan ve yaşadığımız yüzyılın belki de en büyük değişimine sebep olan pandemi sürecinde tüm insanların yaşantıları hatta en basit ihtiyaçları bile değişti. Yaşadığımız düzen değişti ve yaşama alışkanlıklarımızı da buna uygun olarak değiştirmek zorunda kaldık. Bu süreç, hayatımıza iyi ve kötü birçok önemli etkide bulundu. Buna e ticaret ve alışveriş alışkanlıklarımız da dahil…

Pandemi sadece bireysel hayatlarımızı etkilemekle kalmadı; iş hayatında da kendini gösterdi. Birçok sektörde iyi ve kötü dokunuşlarla kendini hissettirdi. Bu süreç en çok da e ticaret ve internete olan ilgiyi ve kullanımı arttırdı diyebiliriz. Özellikle e-ticaret sektöründe, yüksek satış rakamlarının konuşulduğu bir süreç yaşandı. Bu süreçte dijitale yatırım yapan markaların yüzleri gülerken; dijital dünya konusunda çekimser davranıp, dijitalleşmeyi erteleyenlerin ise çok daha hızla adımlar atarak giriş yapmasına sebep oldu.

E ticaret dünyasında yaşanan değişimler neler oldu?

Özellikle e ticaretin pratik olması evden çıkmak zorunda olmadan alışveriş ihtiyaçlarının karşılanması, ülkemizde internetten alışveriş ile yeni tanışan büyük bir kitle oluşturdu. Tüketiciler salgın ortamında ihtiyaçlarını bu kanal üzerinden hızla karşıladılar. Ve buna alıştılar.

Açıklamalara göre e ticaret kanalında 2020 Mart-Nisan-Mayıs aylarının toplamı gıda ve süpermarkette 6 kat, kimyasalda 2.5 kat, beyaz eşyada 2 kat, bebek bakım harcamalarında ise yine 2 kat geçen seneye oranla artış yaşandı.

Pandemi sürecinde e ticarette sektörel değişimler nasıl?

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre e-ticarette ilk sırayı hala 15.3 milyar lira ile hava yolları sektörü alıyor. Daha sonrasında 13.8 milyar lira ile giyim, ayakkabı ve aksesuar, 13,3 milyar lira ile beyaz eşya ve küçük ev aletleri, 9,3 milyar lira ile seyahat sektörü, 8,5 milyar lira ile elektronik, 5 milyar lira ile ise yemek sektörü takip ediyor.

Türkiye’de 68 Bin 457 işletme e-ticaret faaliyeti sürdürüyor!

Türkiye de halihazırda 68 bin 457 işletme e-ticaret faaliyeti sürdürürken işletme sayısının en fazla olduğu il ise yüzde 46 ile İstanbul oluyor. İnternet üzerinden alışverişlerin ise yüzde 36’sını İstanbul, yüzde 9’unu Ankara, yüzde 6’sını ise İzmir yaşayanları tarafından yapılan alışverişler oluşturuyor.

Pandemi sürecinde gıda alışveriş 6 kat arttı!

Covid-19 sürecinde özellikle Mart-Nisan-Mayıs ayların dönemi toplamı süpermarket harcamalarının geçen seneye oranla 6 kat arttı.

Dünyaca yaşadığımız bu süreçte birçok alışkanlığımız gibi alışveriş davranışlarımızda da değişiklikler yaşanıyor. Özellikle internet alışverişlerine güven duymayan, kart bilgilerini girmekten çekinen toplumlarda büyük değişimler yaşanıyor.

Peki siz pandemi süreci ile değişen tüketici alışkanlıkları ve yaşanan bu değişimler hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Son 10 Yılda Ölen Teknoloji Şirketleri!” haberimizi okumak için buraya tıklayın
  • Koronavirüs’ten Hangi Maske, Ne Kadar Koruyor?” haberimizi okumak için buraya tıklayın
  • E-Ticaret Sitesi Açmak İsteyenler için İpuçları!” haberimizi okumak için buraya tıklayın

Bu yazıyı ilginizi çektiyse ve arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Esra Kansız

Esra Kansız

Merhaba. Ben Esra. İletişim mezunuyum. Dijital medya ile ilgileniyorum. Ayrıca sosyal medya uzmanlığı işi ile meşgulüm. Hızına yetişemediğimiz teknolojinin bize sunduklarını öğrenerek sizlere duyurmak için buradayım. İçerik editörlüğünün hayatımın bir vazgeçilmezi olduğunu ayrıca belirtmek isterim. Moblobi.com'daki köşemi takipte kalın! https://moblobi.com/author/esra-kansiz/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı