Koronavirüs’ten Hangi Maske, Ne Kadar Koruyor?

Koronavirüs'ten koruyan profesyonel maske çeşitleri hangileri? Hangi maske ne kadar koruyor?

Koronavirüs salgınının hepimizi esir aldığı bugünlerde, en fazla konuşulan konuların başında maske konusu geliyor. Hangi maskede hangi teknolojinin kullanıldığı, hangi maskenin Koronavirüs’den ne kadar koruduğu, doğru maskenin hangisi olduğu ile ilgili çok fazla bilgi yer alıyor. Bu kadar fazla bilginin yer aldığı durumda ise bilgi kirliliği oluşabiliyor. Peki Koronavirüs’ten koruyan profesyonel maske çeşitleri hangileri? Hangi maske ne kadar koruyor? İşte detaylar…

Hangi maske çeşitleri Koronavirüs’ten ne kadar koruyabiliyor?

Öncelikle maske çeşitleri ve kullanım şekilleri ile ilgili ana bilgi kaynağının Dünya Sağlık Örgütü olması gerektiğini paylaşalım. Maskeler en genel itibariyle iki gruba ayrılıyor. Bunlardan ilk grup cerrahi maskeler olurken, diğeri solunum sistemini koruyan maskeler olarak yer alıyor.

Cerrahi maskeler isminden de anlaşılabileceği gibi daha ziyade cerrahi operasyonlarda personelin kullandığı özellikle ameliyatlarda gereken maske türü. Solunum sistemi koruyan maskeler ise, sadece bireylere yönelik olarak değil birçok sektörde iş güvenliğini sağlamak için de kullanılıyor. Solunum sistemini koruyan maskeler de kendi içerisinde FFP toz maskesi ve N kodlu koruyucu maskeler olarak ayrılıyor.

Cerrahi maske türlerinin, TS EN 14683 adı verilen standarda göre üretilmiş olması ve CE adı verilen belgeye sahip olması gerekiyor. Cerrahi maske standartları arasında, antialerjik olması, sıvıya karşı dayanıklı olması, 3 katlı olması,  yırtılmaya karşı dayanması ve en az yüzde 99 bakteri, yüzde 95 partikül filtresinin bulunması gerekiyor.

Cerrahi maske dışında genelde bugün daha fazlaca halk arasında kullanılan solunum sistemini koruyan maskelere baktığımızda ise maskelerin koruyuculuk düzeylerinin iki gruba ayrıldığını görüyoruz. Bunlardan ilki FFP ile adlandırılırken; diğeri N adı verilen kategori ile isimlendiriliyor.

FFP adı verilen ilk gruptaki bu maske Avrupa Birliği tarafından kategorileştirilmiş bir grubu ifade ediyor ve kendi içerisinde de aslında 3 farklı kategoriye ayrılıyor. N adı verilen ikinci grup solunum maskeleri ise ABD’nin oluşturduğu standartlara göre üretiliyor. N grubu maskenin de kendi içerisinde N95, N99, N100 gibi kategorileri bulunuyor. Yine adından da anlaşılabileceği gibi 95, 99,

100 sayıları filtreleme oranlarını ifade ediyor. Aslında her iki maskenin birbirinden farklılaşmasının ana nedeni; iki farklı ülkenin standartları farklı olarak belirlemesi yatıyor. Dünya Sağlık Örgütü, sağlık sektöründe çalışanların kullanması gereken maskelerin FFP içerisinde ikinci grupta yer alan maske ya da N95 maske olmasını tavsiye ediyor.

Peki siz Koronavirüs sürecinde hangi maskeleri kullanmayı tercih ediyorsunuz? Maske çeşitleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Solunum Cihazı Koronavirüs Tedavisinde Ne İşe Yarıyor?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Amazon N95 Maske Satışını Durdurdu!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Koronavirüsü Erken Teşhis Eden Akıllı Yüzük!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı ilginizi çektiyse ve sosyal medyada arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Tuğba Tekyıldız

Tuğba Tekyıldız

Dijital ve teknoloji ile ilgilenen herkesi Moblobi.com'a bekliyoruz... Moblobi: https://moblobi.com/author/tugba-tekyildiz/ E-posta: onur.aydin@moblobi.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı