Salgın Döneminde Evden Çalışanlar Dikkat!

Koronavirüs salgını sebebiyle evden çalışma yapanlar siber tehditlere dikkat etmeli...

Koronavirüs salgını sebebiyle tüm dünya evlerine kapanmış durumda. Tüm çalışanlar da işlerinin tamamını online ortamlarda dijital kanallar üzerinden sürdürüyorlar. Bu durum bazı siber tehditleri de ortaya çıkarmaya başladı. Peki evden çalışma yapanlar bu tehlikeden nasıl korunabilir? İşte şu sıralar evden çalışma sürdürmek zorunda kalanlar için önemli birkaç ipucu…

Her ölçekteki farklı işletmeler, neredeyse bütün işlerini evden sürdürmeye başladılar. Bu durumu fırsat bilen bazı siber saldırganlar ise harekete geçtiler. Dolayısıyla Koronavirüs sürecinde tüm işlerini evlerinden sürdüren kişiler kendilerini yeni bir tehdidin içerisinde buldular. Bu sebeple özellikle şu sıralar, evden çalışma yapan herkesin daha önceki zamanlara göre çok daha fazla dikkatli olması gereken bir dönemde bulunuyoruz.

Evden çalışma yapanlar hangi önlemleri almalılar?

Bu tehdit sürerken elbette bundan alacağınız bazı önlemlerle korunmak da mümkün. Koronavirüs sürecinde evde kaldığımız ve işlerimizi evden yürütmek zorunda olduğumuz şu dönemde siber saldırganlardan korunmak için alabileceğiniz önlemler ve faydalı 7 ipucu:

  1. Öncelikle işlerini internetten sürdüren kişilerin kendi arasındaki tüm iletişimlerinin şifreli olması gerektiğini en önemli önlemlerden biri olarak hemen paylaşalım. Sizin için önemli ve gizli olan dosyaları mutlaka şifreleyin.
  2. Güvenli olmayan bir bağlantı ile karşılaştığınızda bu bağlantıyı mutlaka hemen kapatın. Çünkü açık olduğu sürece cihazınıza zararlı yazılımlar yüklenmesine sebep olabilir.
  3. Şifrelerin paylaşılacağı durumlarda e-posta ya da whatsapp gibi platformlar yerine dropbox gibi biraz daha güvenli servislerin kullanılması da faydalı olacaktır.
  4. Erişimlerin ve bilgi paylaşımının daha güvenli şekilde yapılması için bir diğer önlem de iki adımlı doğrulama kullanmak. Giriş yaptığınız platformların bir çoğu bu güvenlik adımını destekliyor olabilir. Bu ayarları da yapmanız yararlı olacaktır.
  5. Ofislerde yer alan masaüstü bilgisayarlarda tüm oturumların kapatılması da çok önemli. Çünkü sizden sonra gelenler şifre  ve parolanızla girdiğiniz ekranlara bile bu oturumları açık bırakırsanız erişebilirler.Bu da kişisel bilgilerinizi ve verilerinizi büyük bir riske sokacaktır.
  6. Evinden çalışan şirketin güvenlik ekibinin zor durumlarda hemen ulaşabileceği bir kanal bulunması da oldukça faydalı olacaktır. Bu kanalı öncesinde belirlemeniz risk veya tehdit anında, bu durumu aşmanız için kolaylık sağlayacaktır.
  7. Ortak bilgisayarlardan asla şirketin bilgisayarlarına bağlanılmamalı eğer mecbur kalınırsa SSL VPN kullanılmalı. Gene güvenlik konusunda bir diğer önemli konu da şifrelerin mümkün olduğunca uzun ve karışık olarak oluşturulması. Antivirüs programları kullanmak da bir diğer çözüm yolu olabilir.

Salgın sürecinde evden çalışma mı yapıyorsunuz? Siber saldırganlardan korunmak için hangi güvenlik önlemlerini alıyorsunuz? Yorum kısmından görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir!

  • Tükenmişlik Sendromu Yaşayanlar Hackerların Hedefinde!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Corona Virüs Bulunan Yeri Gösteren Uygulama Geliştirildi!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Bu Şifreleri Kullananlar Hackerların Hedefinde!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı ilginizi çektiyse ve sosyal medyada arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Tuğba Tekyıldız

Tuğba Tekyıldız

Dijital ve teknoloji ile ilgilenen herkesi Moblobi.com'a bekliyoruz... Moblobi: https://moblobi.com/author/tugba-tekyildiz/ E-posta: onur.aydin@moblobi.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı