Koronavirüs Dezenfeksiyon Cihazları Geliştirildi!

Ülkemizde Koronavirüs'ü sadece 15 saniyede yok eden cihazın tasarlandığı duyuruldu.

Koronavirüs ile ilgili tüm dünyada mücadele tüm hızıyla sürerken; üniversiteler de farklı çözüm önerileri geliştiriyorlar. Ülkemizdeki üniversitelerde de Koronavirüs’ün yayılmasını engelleyecek ya da teşhis ve tedavisinde kullanılacak çeşitli yöntemler üzerine çalışmalar sürüyor. Geçtiğimiz günlerde Maltepe Üniversitesi Koronavirüs’ü 15 saniyede yok eden dezenfeksiyon cihazları geliştirdiğini açıkladı. İşte detaylar…

Ülkemizde Koronavirüs konusunda birçok çalışma yapılıyor. Özellikle hastalığın yayılmasını önleyecek alternatif çözümler geliştirilmeye çalışılıyor. Maltepe Üniversitesi’nden yakın zamanda yapılan açıklama bu konuda hepimizi umutlandırdı. Maltepe Üniversitesi Kuantum Araştırmaları bölümünden yapılan açıklamada Koronavirüs’ü sadece 15 saniyede yok eden cihazın tasarlandığı duyuruldu.

Geliştirilen dezenfeksiyon cihazları ne işe yarayacak?

Söz konusu cihaz Koronavirüs’ü yok etmek için ultraviyole ışınlarını kullanıyor. Bu cihazın üç adet prototipi üretildi. Prototiplerden ilki “el cihazı” şeklinde isimlendirildi. İkinci olarak “dezenfeksiyon kapısı”, üçüncü olarak “dezenfeksiyon kabini” olarak adlandırıldı.

Ultraviyole ışınları tıpta zaten uzun zamandır virüs, mantar, parazit, bakteri, mikropları öldürmek için kullanılıyordu. Üretilen cihaz da bu teknolojiden yararlanıyor. Geliştirilen sözkonusu cihazlar arasından el cihazı olan 75 saniyede, kabinler ise 15 saniyeden daha az bir sürede virüsleri öldürme yeteneğine sahip. Cihaz ilk olarak acil servislerde kullanılmaya başlanıldıktan sonra hastanenin diğer bölümlerinde de hızla kullanılmaya başlanılacak.

Üretilen sözkonusu prototip cihazlardan biri olan “el cihazı”; insanların kıyafetlerine yaklaşık 15 cm mesafede uygulandığında 2 dakikaya yakın bir sürede virüslerin yüzde 90’ını yok edebiliyor. Hiv virüsü 15 cm’den uygulandığında 75 saniye gibi bir sürede yok oluyor.

Prototip cihazlardan bir diğeri olan “dezenfeksiyon kapısı” ise X ray cihazlarına benzer şekilde çalışıyor. Tek farkı X ışığı yerine ve ultraviyole ışığını kullanıyor olması. Koronavirüs için yapılan testlerde 15 saniyeden az sürede yok ettiği kanıtlandı.

Geliştirilen prototip cihazlardan diğeri de “dezenfeksiyon kabini”… Bu kabin; daha ziyade solunum cihazı, gözlük, hasta yatakları ve bunun gibi hastanedeki nesnelerin virüsten arındırılması için oluşturuldu.

Bu ürünler kullanılırken dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de ultraviyole ışınlarının cilde zarar verebileceği. Eğer kullanmayı bilmeyen biri tarafından uygulanırsa birçok sıkıntı ile karşılaşılabilir. Bu sebeple geliştirilen sözkonusu cihazların hastanelerde kullanılabileceğinin de mutlaka altını çizelim.

Peki siz Koronavirüs konusunda ülkemizde geliştirilen başka hangi teknolojilerden haberdarsınız? Yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir!

  • Solunum Cihazı Koronavirüs Tedavisinde Ne İşe Yarıyor?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Google Koronavirüs Taşıma İhtimali Olan Kişileri Tespit Edecek!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Telefonlarımızı Koronavirüs’e Karşı Nasıl Temizlemeliyiz?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı ilginizi çektiyse ve sosyal medyada arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Tuğba Tekyıldız

Tuğba Tekyıldız

Dijital ve teknoloji ile ilgilenen herkesi Moblobi.com'a bekliyoruz... Moblobi: https://moblobi.com/author/tugba-tekyildiz/ E-posta: onur.aydin@moblobi.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı