Dijitali Doğru Kullanmak Sizi Hayalinize Nasıl Ulaştırır?

Sosyal medyada ilgiyle takip edilen Fütürist Annem, Moblobi.com'a konuk yazar oldu. İşte Fütürist Annem'nin yazı dizisinin ikinci bölümü...

Fütürist Annem adıyla sosyal medyada ilgiyle takip edilen Meltem Sezer; Moblobi.com’da konuk yazar olarak ilk yazısını yayımlamıştı. “Teknoloji Kılcal Damarlarımıza Sızıyor” yazısını henüz okumamış olanlar buraya tıklayarak ulaşabilirler. İşte Fütürist Annem‘in yazı dizisinin ikinci bölümü… Koronalı günlerde başlayan siperlik mücadelesinin, gün ve gün doğru dijitalleşme kanallarını kullanarak ortaya çıkış hikayesi… İşte Fütürist Annem‘in yazı dizisinin ikinci bölümü…

Fütürist Annem ile Damardan Teknoloji – 2

Ve başladık dijital dünyanın derinlerinde yaza yaza esmeye, sormaya, yardım istemeye…

1.Gün: Whatsapp

Whatsapp; hepimizin bildiği, kullandığı uygulama. Köşedeki bakkalımızdan, su tesisatçımıza; plazalardan büyük annelerimize, büyük babalarımıza kadar herkes kullanıyor. Tüm arkadaş gruplarımıza sağlık çalışanları için binlerce ‘bedelsiz’ siper üretmek, dağıtmak için bizimle var mısınız diye ilk burada sorduk eşimle birlikte.

24 saatten kısa bir zaman içerisinde; içinde kalıphanesi olan ve ne istersek onu bedelsiz olarak üretebilecek bir arkadaş, bedelsiz kalıp için usta bir tasarımcı ve yatırımcı. Gönüllü olarak bizimle çalışacak bir iletişim uzmanı, sosyal medya uzmanı, her türlü uygulamayı hap gibi yutup anlayan ve hakkıyla uygulayan harika bir teknoloji ekibi, binlerce üretebilmemiz için bize maddi olarak yardımcı olmak isteyen onlarca candan dost, akraba…Bunların hepsi Whatsapp sayesinde oldu. Gel de sevme şimdi bu Whatsapp’ı…

Daha önceleri Whatsapp’ın keyfi olarak kullanıldığını düşünürdüm. Gereğinden fazla insanların zamanını aldığını düşündüğüm Whatsapp 1 günden daha kısa bir zaman içerisinde, Koronalı günlerde bana harika bir ekip hediye etti. Hayal etsem, arasam, kafa avcılarına soruşturup ‘bana 15 kişi lazım bu projeyi gerçekleştirebilmem için’ diye yanıp tutuşsam bile bu kadar hızlı bir şekilde geri dönüş olur muydu bilemiyorum.

2.GÜN: Discord

Bir günden kısa bir zamanda 15 kişilik profesyonel bir ekibi Whatsapp’ta kurmuştuk. Yine bir günden kısa bir zaman içerisinde de Discord uygulamasında bu 15 kişiyi buluşturduk. Bir şirket kursak yapılandırması aylar sürecek, bir STK (Sivil Topluk Kuruluşu) yapsak haftalarımızı alacak olan planlama ve iş bölümü kısmını Discord uygulamasında çok kısa zamanda hazırladık.

Discord’daki grubumuzun adı: Covid 19 Destek Projesi oldu. Projemizin birimleri: Pazarlama-İletişim- Sosyal Medya, Üretim, Finans- Soru/Cevaplarımız, Talepler, Talep Toplama, Dağıtım, Yönetim Kurulu, Toplantı Odası #A, Toplantı Odası #B… Bir anda koca bir organizasyonu dijitalde kurmuş olduk. Belki birimler dijital ortamdaydı ancak birimleri anlamlandıran gerçek kişilerdi, işler tıkır tıkır yürüdü. Her departmanın, pardon her birimin yazacağı, bilgi vereceği, soracağı, update olacağı yer/birim belliydi.

Whatsapp ile karşılaştırdığımda Discord’da bilgi kargaşası çok çok daha az oldu, gereksiz bilgi paylaşımı neredeyse hiç olmadı diyebilirim. Eğer olduysa da o gereksiz detayları/ayrıntıları projenin narin fütürist annesi olarak ben paylaşmışımdır kesin… Sanırım bu da benim Whatsapp kullanma alışkanlığımdan geliyor, bir de yazmayı çok sevmemden olabilir tabii…

Herşeyi uzun uzun anlatmak derttir Whatsapp’ta. Ama Discord öyle değil, işin varsa oradasın, yazacağını yaz git. İşi olan kendiyle ilgili olanı ilgili alana yazar gider, o konuyla ilgili merakı olan ilgili birimde söz sahibi ise girer bakar son duruma. Üretimdeki üretime, pazarlamadaki pazarlamaya…işler kıvama geldikçe tüm birimler toplanır, tartışılır ve kararlar arka arkaya alınır…tıpkı bir şirkette olduğu gibi…

3.GÜN: Fongogo / İmece

Fongogo: Discord toplantı odasındaki görüşmemizde finans birimi binlerce siperlik üretip dağıtmanın yüklü bir masrafı olduğunu paylaştı. Fongogo üzerinden fon toparlayabileceğimizi bildirdi. O güne kadar Fongogo diye bir uygulamayı hayatımda duymamıştım. Fongogo, Kickstarter benzeri bir fon toplama sitesi. Eğer aklınızdaki projenizi gerçeğe dönüştürecek fonununuz yoksa burada ihtiyacınız olan miktarı paylaşıyorsunuz ve size yatırım yapmak, yardım etmek isteyen insanlar size buradan maddi destek olabiliyor. Fongogo için gerekli başvuruyu birkaç saat içerisinde yaptık.

Fongogo içeriği iletişim uzmanımız tarafından hazırlandı.Sosyal Medya hesabımız dakikalar içinde açıldı. Projemizin logosu dakikalar içinde tasarlandı ve tüm dijital platformlarda kullanıma hazır hale getirildi. Fongogo tanıtım videosunun düzenlenmesi 1 saatte yayına hazır hale geldi. Wetransfer’den pazarlama- iletişim birimi ile paylaşıldı. Discord’da herşey son hali ile tekrar paylaşıldı. Fongogo duyurumuz herşeyin sonunda 10 saat içerisinde yayına kondu. Bir akşam saati Instagram’daki hesaplarımız üzerinden paylaşıldı. 24 saat dolmadan Fongogo yayına girdi ve yine 24 saat dolmadan hedeflenen miktar toplanmıştı.Üretime başlamaya hazırız!

İmece: Evden çıkmadan üretmeye başladık. Yeni gelişme: iş yerleri, imalathaneler Covid 19 yüzünden tek tek kapanıyor. Montajda gönüllü olarak çalışanlarını bize yönlendiren iş yerleri de kapandı. Acil toplantı salonuna! Montajı tamamlayıp vaktinde kargoya hazır etmeliyiz. Toplantı kararı: yaza yaza yeniden esmeye devam…Nereden yardım alabiliriz? Kime sorabiliriz? Tıktık, tıktık, tıktık…yarım gün içerisinde imece.biz’den montaj için gönüllü eleman desteği bulduk.

Yine dijitaldeyiz efendim, dikkatinizi çekerim yani yine evimizdeyiz! Ne arıyorsak dijitalde en kısa ve verimli şekilde buluyoruz. Evden çıkmadan projeye devamlılık sağladık, sorunu çözdük!

4.GÜN: Google Meeting

Dört gündür gece gündüz birbiri ile iletişim halinde olan 15 kişinin buluşma günü! Bir kısmı daha önceden birbirini tanıyan bir kısmı da tanımayan, henüz yüz yüze tanışmamış olan 15 kişi! 4 gün boyunca evden çıkmadan binlerce bedelsiz yüz koruma siperi üretmeyi başaran bir ekip.

Doğru dijitalleşme sizi hayalinize kavuşturabilir!

Ne diyebilirim ki teknolojinin kılcal damarlarında harika uygulamalar var, keşfedene ve kullanmayı bilene, ve en çok da merak edene ne mutlu!

İlk görüşmemizde arka fonda çocuk sesleri, görüntüleri geliyordu. Çünkü evdeydik, çünkü ailelerimizle birlikteydik, kapıdan dışarı hiç çıkmadan çalıştık, ürettik. Dijitalde ürettik ama fabrikada ürettirdik. Kendimizi dijitalde duyurduk ama hedeflediğimiz maddi desteğe ulaşabildik.

Bir zinciri evden hiç çıkmadan halka halka tamamladık. Dijital minik bir halkadan başladık ve üretim halkasından, dağıtım halkasına kadar hepsini birleştirdik, başardık. Hepsi teknolojinin bize sunduğu kolaylıklarla ve dijitalleşmemiz sayesinde oldu.

Siz hala tam dijitalleşmediyseniz, bilin diye yazdım bu hikayemi sizlere. Diyeceğim o ki: Tam 4 gün içerisinde hayal bile edemeyeceğiniz bir hızda gerçek işler başarma şansınız var. 4 günde gerçek bir sosyal girişimci olabilir. Çok uzun zamandır aklınızda olan o uçuk kaçık tasarladığınız ürüne yatırımcı bulup girişimci olabilir, yeni başlangıçlar yapabilirsiniz.

Dijital uygulamaları bir çoğumuz oyun oynamak veya komik videoları sevdiklerimizle paylaşmak için kullanılıyoruz. Üzerine oldukça emek verilmiş bu uygulamaları daha yaşamsal amaçlar uğruna kullanarak, daha dikkatli inceleyerek geleceğe daha çok hizmet edebileceğimizi düşünüyorum. Benim Covid 19 siperlik hikayem de yaşamsal bir ihtiyaçtan yola çıktı. Fakat desteğimi, gücümü dijitalin nimetlerinden faydalanarak aldım. İstanbul’un ve Türkiye’nin farklı yerlerindeki insanlarla ekip olmayı dijitalleşme sayesinde başardım. Geleceğe güçlü girmek isteyenler damardan dijitalleşmeye başlasalar iyi ederler bence…

İlginizi Çekebilir!

  • Teknoloji Kılcal Damarlarınıza Sızıyor!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • 2020 Yılında Dijital Trendler Neler Olacak?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Gelecekten Haber Veren Bilim Kurgu Filmleri!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı ilginizi çektiyse ve sosyal medyada arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Konuk Yazar: Futurist Annem

Konuk Yazar: Futurist Annem

Meltem Sezer, sosyal medyada Fütürist Annem olarak takip ediliyor. Aynı zamanda Ataköy Kodlama ve Maker Atölye kurucusu... Bilgi Üniversitesi İşletme Fakültesinden mezun. Farklı yıllarda Amerika’da yaşama, okuma ve San Francisco’da bir yatırım şirketinde kısa dönem çalıştı. Finans, Sermaye Piyasaları ve Dış Ticaret alanlarında University of California, Berkeley’de okudu. Kendi çocuklarının gelecek planlamasını yaparken ortaya çıkan ihtiyaçlar Fütürist Anne olarak onu harekete geçirdi. Fütürist bakış açısının geleceği olumlu şekillendirebileceğini düşünüyor. Annelerin, kadınların ve kız çocuklarının teknoloji konusunda daha yetkin ve söz sahibi olması gerektiğini düşünüyor.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı