COVID 19 ile Mücadelede Dronelar Kullanılıyor!

Drone teknolojisi çok farklı şekillerde COVID 19 ile mücadele edilmesini sağlıyor.

Koronavirüs ile tüm dünya çok hızlı bir şekilde mücadele ederken Çin’in Wuhan kentindeki araştırmacılar adı geçen virüsü yenebilmek için özel sektörle bir çok ortaklık geliştiriyor. Bu bağlamda COVID 19 ile mücadelede Çinli araştırmacılar insansız hava araçlarını da kullandı. Drone adı verilen bu küçük insansız hava araçları sayesinde kişilerin sokaklardaki görüntüleri incelenerek önemli kakı sağlandı.

Dronelar yoluyla insanları izleyen yetkililer; bu insansız hava araçlarının COVID 19 ile ilgili başka çözümler için de kullanılabileceğini keşfetmiş oldu. Yetkililer droneları, kişiler arasındaki iletişimi takip edebilmek, virüs riski olan taşınmazları temizlemek, acil durumlardaki teslim edilmesi gereken maddeleri teslim etmek ve vücut ısısını ölçmek yönünde kullandı.

COVID 19 ile mücadelede drone teknolojisi nasıl kullanılıyor?

Dronelar bu süreçte tespit ettikleri mesafe olarak yakınlaşan kişileri sesli olarak uyardı ve birbirlerine yaklaşmalarını engellemiş oldu. Sadece yaklaşma meselesinde değil, hastalıkla ilgili doğruları yapmaları konusunda da uyarılarda bulundu.

Dronelar bu dönemde ayrıca evlerine kapanan insanlara özellikle sağlıkla ilgili acil ihtiyaçları olan malzemeleri çok hızlı bir şekilde teslim etti. Söz konusu insansız hava araçlarının yaklaşık 6 kg’a kadar taşıma kapasitesi olduğunu da hemen belirtelim. Dronelar ayrıca bu dönemde, insanların yoğun olarak kullandığı ortak alanları dezenfekte etti. Sadece bir drone 16 litreye kadar dezenfektan alabiliyor ve 100.000 metrekarelik bir büyüklüğe bu dezenfektanı dağıtabiliyor.

Dronelar salgın döneminde bir açıdan daha yardımcı olduklar. O da ateşi olan ve risk taşıyan kişilerin tespiti… Sözkonusu insansız hava araçlarına kızıl ötesi kameralar takılarak kişilere yaklaşılması sağlandı. İnsanların vücut sıcaklıkları ölçüldü. Bu şekilde daha önceki süreçlerde el termometreleri ile ölçülen vücut sıcaklıklarında hastalığa yol açma riski de ortadan kaldırılmış oldu.

Droneların sağlık sektöründe kullanılışı elbette ki ilk defa Koronavirüs ile olmadı. Örnek vermek gerekirse Zanzibar ve Tanzanya’da sıtma ile mücadele de dronelar kullanıldı. Sivrisineklerin üremesini önlemek için kimyasal ilaç yüklenen dronelar, tarlalara ve çok geniş alanlara bunu püskürterek sıtmaya çözüm yarattı.

Peki siz Koronavirüs ile  mücadelede drone teknolojisinden yararlanılması konusunda ne düşünüyorsunuz? Sizce dronelar başka hangi amaçlar için kullanılabilir? COVID-19 ile mücadelede insansız hava araçlarının başka hangi özelliklerinden yararlanılabilir? Görüşlerinizi yorum kısmından payalaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir!

  • Güvenlik Sağlayacak Silahlı Drone: Songar!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Drone ile Kargo Teslimatları Başladı!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Drone Güvenlik Ekipleri Geliyor!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı ilginizi çektiyse ve sosyal medyada arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Burcu Aydın

Burcu Aydın

Dijital ve teknoloji ile ilgilenen herkesi Moblobi.com'a bekliyoruz... Moblobi: https://moblobi.com/author/burcu-aydin/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı