COVID 19 ile İlgili Dolaşan Yanlış Haberlere Dikkat!

Dolandırıcılar COVID 19 salgınını kullanarak insanları tuzağa düşürüyorlar...

Bütün dünyanın ortak mücadele ettiği ve binlerce insanın ölümüne sebep olan COVID 19 salgınını bazı istismarcılar kullanmaya çalışıyorlar. Online dünyada farklı şekillerde dolandırıcılık yaparak kişileri ağlarına düşürmeye ve bundan gelir elde etmeye çalışıyorlar.

Bu dolandırıcıların kullandığı yöntemlerden biri; kişilere sahte linkler göndererek bu linkleri tıklamalarını sağlamak şeklinde oluyor. Gönderdikleri linklerde sanki COVID 19 hakkında önemli bir bilgi verecekmiş gibi gösteriyorlar. COVID 19 ilgili bilgi alacağını zanneden kişiler ise bu linklere tıklıyor ve tıkladığı anda bilgisayarına zararlı bir çok yazılım yüklenebiliyor. Buna ek olarak kişisel bilgileri çalınabiliyor, şifreleri ele geçirilebiliyor.

COVID 19 dolandırıcıları neler yapıyor?

Dolandırıcıların sahtekarlık amacıyla kullandıkları sitelerin başında Dünya Sağlık Örgütü‘nün sitesi yer alıyor. Dolandırıcılar Dünya Sağlık Örgütü‘nün ismini kullanarak kişilere yalancı e-postalar gönderiyor. Oluşturdukları sahte linkler ile bilgilerini ele geçiriyorlar. Bu sebeple siz de Dünya Sağlık Örgütü‘nden gelmiş gibi gözüken bu e-postalara mutlaka dikkat etmelisiniz.

Bir diğer dolandırıcılık türü özellikle Çin’de kullanıldı. Çin’deki bazı dolandırıcılar COVID 19‘a yakalanmış olan çocuklara yönelik aşı bulduklarını belirterek; çok sayıda kişiye e-posta gönderdiler. Bu e-postada maddi olarak kendilerine destekte bulunmasını istediler. Bu desteğin kripto paralar gönderilerek yapılması istediler. Bu e-posta çok sayıda kişiye atıldı. Buna karşılık veren kişi sayısı az da olsa; dolandırıcılar kasalarını doldurmuş oldular.

Bir diğer dolandırıcılık türü ise sahte maske ve dezenfektan satışlarıyla ilgili. Bir haber sitesine göre sadece 2020 Şubat ayında İngiltere’de sahte maske ve dezenfektan satışları ile 1 milyon USD’lik dolandırıcılık yapıldı.

Tüm bu anlattıklarımızdan özetle; öncelikle hepimizin alması gereken önlemlerinin başında tam emin olmadığımız e-postaları açmamak yer alıyor. Bunun dışında sizden COVID 19 ile ilgili maddi destek isteyen kişilere de lütfen hemen cevap vermeyin. İyice araştırdıktan ve emin olduktan sonra harekete geçin.

Peki siz COVID 19 aracılığı ile yapılan bu dolandırıcılık yöntemlerinden birine maruz kaldınız mı? Ne gibi önemler alıyorsunuz? Yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir!

  • Instagram’da Yeni Dolandırıcılık Yöntemine Dikkat!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • E-Posta Dolandırıcılığından Korunmak için İpuçları!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Salgın Döneminde Evden Çalışanlar Dikkat!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı ilginizi çektiyse ve sosyal medyada arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Burcu Aydın

Burcu Aydın

Dijital ve teknoloji ile ilgilenen herkesi Moblobi.com'a bekliyoruz... Moblobi: https://moblobi.com/author/burcu-aydin/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı