Y Kuşağı Online Tehdit Altında!

İnternet kullanıcılarının tutum ve davranışları, etkileşimleri dijital dünyadaki nezaket kurallarını belirliyor. Ama durum gösteriyor ki dijital dünyada birbirimize pek nazik davranmıyoruz. Hatta bize kabalık edildiğinde de bunu söylemekten çekiniyoruz.

Microsoft’un gerçekleştirdiği “Dijital Nezaket Araştırması” ilginç veriler içeriyor. Araştırmaya 13-17 yaş arasındaki gençlerin ve 18-74 yaş arasındaki yetişkinlerin katılmış. Türkiye’nin de dahil olduğu 22 ülke yer almış. Sonunda da katılımcıların karşılaştıkları riskler hem çeşitlerine hem de sıklıklarına göre puanlanmış ve bir liste oluşturulmuş. Buna göre Türkiye geçen yıla bakarsak 2 sıra yükselmiş ve 22 ülke arasında 14. sırada yer almış görünüyor. Birinci sıradaki ülke ise İngiltere.

Araştırmanın sonuçları ise internet kullanımı konusundaki tehditler, bireylerin yaşadığı riskler, saldırgan davranışlar ve etkileşimler konusunda önemli bilgiler veriyor. Kendi ülkemize bakacak olursak  Türkiye’de internet kullanımı açısından oldukça ilgi çekici sonuçlar göze çarpıyor. Buna göre ülkemizde 1980-1999 arası doğan ve şu an 18-38 yaş aralığında bulunan Y kuşağının yüzde 73’ü maalesef online tehdide maruz kalıyor. Karşılaştırma yapabilmeniz açısından şu detayı hemen paylaşalım. Araştırmanın yürütüldüğü ülkelerde bu oran yüzde 60…

Türkiye’deki internet kullanıcılarının genellikle karşı karşıya kaldığı en büyük tehditler ise şunlar olmuş: İstenmeyen cinsel içerikli mesajlar almak, saldırgan kişi olarak adlandırılıyor olmak, yalan veya gerçek dışı haberler ile kandırılmak. Yine istenmeyen en yaygın online temas türleri arasında uygunsuz, müstehcan içerik ile kişisel bilgi toplanma girişiminde bulunulması geliyor.

Sözkonusu online tehditlerin hedefi olan kişiler; bu tehditlerin sıklıkla arkadaşlarından, tanıdıklarından ya da aile bireyleri tarafından gerçekleştiğini söylüyorlar. Tehdide uğrayanların çoğu ise kadın.

İlginç bir veri de şu ki; Türkiye’deki online saldırılar ne yazık ki dünya geneline göre çok daha şiddetli yaşanıyor. Üstelik bu online tehdit durumuyla karşılaşan ülkemizdeki gençler ailelerinden yardım istemeye çekiniyorlar.

Hem dünyada hem de Türkiye’de bu tip online risklerle karşılaşan kişiler genellikle yabancılara olan güvenini kaybediyorlar, uyku düzenleri bozuluyor ve çok daha stresli yaşamaya başlıyorlar. Hatta  sosyal medyaya, blog ve forumlara bile daha az giriyorlar.

Peki dijital ortamda nasıl davranılmalı, online tehdide maruz kalanlar neler yapmalı?

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler
Tuğba Tekyıldız

Tuğba Tekyıldız

Dijital ve teknoloji ile ilgilenen herkesi Moblobi.com'a bekliyoruz... Moblobi: https://moblobi.com/author/tugba-tekyildiz/ E-posta: onur.aydin@moblobi.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı