Telefonunuzdan Gizlice İzleniyor Olabilirsiniz!

Neredeyse hepimiz akıllı telefonlar kullanıyoruz. Akıllı telefonlarımıza pek çok uygulama indiriyor, pek çok ağa bağlanıyoruz. Elimizden geldiğince güvenlik önlemi alıyor olsak da pek çoğumuz bazen “acaba gizlice izleniyor muyum” endişesine kapılıyoruz.

Bazı casus yazılımlar bizleri farkında bile olmadan izleyebiliyor. Hatta bazen ticari amaçla kullandığımız bazı yasal yazılım lar bile gizlice bizi izleyebiliyorlar. Bazen de program indirme sayfalarında indirmek istediğimiz yazılımın bizi izleyeceğine dair bilgiler açıkça yazabiliyor ve biz bunu kabul edebiliyoruz. Bu tür programların bizi izlediğinin ise biz kullanıcılar çoğu zaman farkında dahi olmuyoruz.

Taciz yazılımları gizlice telefonlarımıza giriyor…

Bazı ticari casus yazılımları telefonların arka planında çalışıyor ve cihazınızdaki faaliyetleri izleyebiliyor. Bu tür yazılımlar genellikle başkalarını takip etmek isteyen insanlar tarafından kullanılabiliyor. Bu tür yazılımlara “taciz yazılımları” deniyor ve çoğunlukla cihaz sahibinin bu yazılımın arka planda çalışıyor olduğundan haberi dahi olmuyor.

Bu yazılımlar çeşitli işlevlere sahip. Genellikle kurbanın yani bu casus yazılım cihazında olan kişinin cihazı hakkındaki tüm bilgilere, fotoğraflarına, mesajlarına, sosyal medyada neler yaptığına, konum bilgilerine hatta bazen de gerçek zamanlı olarak görüntüsü ve ortam sesine dahi erişebiliyorlar.

Bu kötü amaçlı olan taciz yazılımlarını birinin cihazına kurmak için o cihaza fiziksel olarak erişmek şart. Ancak bazen dağıtıcının web sitesindeki uygulamayı indirerek kolaylaştıranlar ve çabucak halledenler de var.

Çok sayıda cihazı gizlice izliyorlar…

2018 yılında Kaspersky Lab 59.000’e yakın cihazda bu yazılımların olduğunu tespit etmiş. Bu veri ise tehdidin ne kadar büyük ve ciddi bir boyutta olduğunu aslında gözler önüne seriyor.

Bu taciz uygulamalarının gizlilik ihlali yaptığı bir gerçek. Ancak bu yazılımlara bu kadar kolay ulaşılabilmesi ve bu kadar yaygın olması da oldukça şaşırtıcı. Birçok kez bu taciz yazılımları ortaya çıkarılmış ve açıkça eleştirilmiş olsa da halen çoğu ülkede sözkonusu yazılımların durumu belirsizliğini korumakta. Kapandığı ya da kapatıldığı iddia edilen pek çok programa ait reklamlar halen daha hepimizin yoğun olarak kullandığı sosyal medya platformlarında karşımıza çıkıyor. Bunlar çoğunlukla alıcılarına üyelik tipi iş modelleri ile ulaşıyor.

Bu yazılımların kurbanlarını ayrıca başka tehlikeler de bekliyor. Çünkü sözkonusu yazılımlar güvenlik açıkları bulunan sunucular üzerinden çalıştığı için kurbanlara ait le geçirilen verilere başkaları da kolaylıkla erişebiliyor.

Zarar verebilme potansiyeli bulunan ancak zararlı yazılım adlandırılmayan pek çok yazılım da mevcut. Bunlar arasında yasal olduğu söylenen bazı casus yazılımlar olduğu gibi reklam yazılımları da var.

Peki casus yazılımlardan, taciz uygulamalarından ve gizlice izlenmekten nasıl korunabilirsiniz, neler yapabilirsiniz? Haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler
Tuğba Tekyıldız

Tuğba Tekyıldız

Dijital ve teknoloji ile ilgilenen herkesi Moblobi.com'a bekliyoruz... Moblobi: https://moblobi.com/author/tugba-tekyildiz/ E-posta: onur.aydin@moblobi.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı