Teknoloji Bağımlısı Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Teknolojinin hayatlarımıza getirdiği sayısız olanaklar var. Fakat insanların teknoloji kullanımında kontrollerini kaybetmeleri ciddi zararlara sebep oluyor. Teknoloji bağımlılığı diğer bağımlılıklarda olduğu gibi, bu sorunu yaşayan ve teknoloji bağımlısı olan kişilere bu alışkanlıklarına ulaşamadıklarında yoksunluk hissi yaşatıyor.

Teknoloji bağımlılığı daha çok çocuk ve ergenlerde görülüyor. Erkeklerde ise kadınlardan daha fazla görüldüğü biliniyor. Kadınlar daha çok okuyarak ya da sohbet programlarında zaman geçirirken erkekler daha çok savaş, şiddet ve spor gibi oyunları tercih ediyorlar.

Bağımlı olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Bazen bağımlılıklarımızı alışkanlıklarımızla karıştırırız. Normalleştiririz. Onların bizim ilerde hayatımıza büyük sorun oluşturacak birer bağımlılık olduğunun farkına dair varmayız. Peki teknoloji bağımlısı olduğunuzu nasıl anlarsınız? Aşağıdaki belirtileri taşıyorsanız kendinizi sorgulamaya başlayabilirsiniz:

  • Bilgisayar ya da telefon ile geçirdiğiniz zaman dilimi için hem suçluluk duyuyor hem de zevk alıyorsanız;
  • İnternette daha fazla zaman geçirmek için yalan söylemeye başladıysanız;
  • Gündelik hayatın sıkıntılarından kurtulmak için internet bir kaçış yolu olarak görüyorsanız;
  • İnternetsiz kalmak sizi sıkıntıya sokuyor ve gergin bir insan olmaya başlıyorsanız bağımlı olabilirsiniz.

Teknoloji bağımlılığı nelere sebep oluyor?

Teknoloji bağımlılığının sebebinin sıklıkla psikolojik rahatsızlıklarla ilişkili olduğu saptanmış. Genel olarak internet bağımlılığı bir dürtü kontrolü sorunu olarak görülüyor. İnternet bağımlığının çoğunlukla; utangaçlık, düşük benlik saygısı, dürtüsellik, sosyal fobi, ve depresyon gibi rahatsızlıklarla da ilişkisi olduğu gözlemleniyor.

Özellikle ergenlerdeki teknoloji bağımlılığı onları daha çok istismara maruz bırakıyor. 14-18 yaş arası gençler yabancılarla konuşarak, onlarla kişisel bilgilerini ve fotoğraflarını paylaşarak daha fazla cinsel istismara uğruyorlar. Gençler zamanlarından verdikleri internette daha büyük travmalara uğruyorlar.

İnternetin bilinçsiz kullanımı her yaş kesiminden insanı olumsuz etkiliyor fakat çocuklarda ki etkileri daha da tehlikeli. Gelişme çağında olan çocuklar için başta görme bozuklukları, omurga da eğrilik gibi sorunlar meydana gelse de ışınların beyinde bıraktığı hasarlar daha kalıcı. Ekrandan yayılan radyasyon kanserin yanı sıra beyinde ki nöronların ölmesine ve beynin küçülmesine neden oluyorlar.

Peki bu evrede olan çocuk ve ergenlerin ailelerine ne gibi sorumluluklar düşüyor? Teknoloji bağımlılığı yaşayan ailelerde ne gibi önlemler alınmalı? Haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler
Nur Hayta

Nur Hayta

İstanbul Medipol Üniversitesi Reklamcılık 4. Sınıf öğrencisiyim. Merakımın getirdiği dürtü ile araştırmayı öğrenmeyi ilke edindim kendime. Sanat ve edebiyat ise hayatımın vazgeçilmezi. Hayatın tek bir işle uğraşmak için çok kısa olduğunu düşünüyorum ve yaşamımı olabildiğince keyifli çeşitli aktiviteler ile doldurmaya çalışıyorum. Moblobi.com da ki köşemi takip ederek teknoloji dünyasındaki gelişmeleri benimle beraber öğrenebilirsiniz. Köşemi takipte kalın! https://moblobi.com/author/nur-hayta/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı