Ramazan’da İnternetten Bağış Yapacaklar Dikkat!

Ramazan ayında internetten yapılan iyilik paylaşımları ve elbette ki bağışlar da artıyor. Bu tip özel dönemler için fırsat kollayan siber saldırganlar ise harekete geçiyorlar. Kullanıcıları çok profesyonel yöntemlerle tuzaklarına düşürüyorlar. Bağış sitelerinin kopyaşarını hazırlıyor, sahte reklam ve e-postalar gönderiyor, sahte bağlantılara tıklatarak; ramazan ayında bağış yapmak isteyen kullanıcıların kişisel bilgilerini, hesaplarını ve paralarını ele geçiriyorlar. Ramazan ayında özellikle internetten bağış yapmayı düşünenlerin tuzağa düşmemeleri için; dikkat etmeleri gereken bazı noktalar ve ipuçları bulunuyor. İşte detaylar…

Ramazan ayında siber saldırganlar neler yapıyorlar?

Siber saldırganlar insanların yoğun olarak alışveriş yaptıkları veya para transferi gerçekleştirdikleri özel günlerde daha aktif oluyorlar. Kullanıcılara bu özel günlere yönelik sahte reklamlar göstererek sahte sitelere yönlendiriyor; sahte mailler göndererek yine bıradaki sahte bağlantılara tıklatarak gerçek olmayan siteler üzerinden bağış yani para transferi yapmalarını sağlıyorlar. Bu sayede de hem kullanıcıya ait kişisel bilgileri, hem hesap bilgilerni hem de bağış yapmak istediği parayı da ele geçirmiş oluyorlar.

Şimdilerde içinde bulunduğumuz ramazan ayı gereği siber saldırganlar da internetten yapılacak bağışlar aracılığı ile kullanıcıları tuzağa düşürmek için harekete geçmiş durumdalar. Özellikle de ramazan kampanyalarına ve intenetten yapılacak bağışlara karşı dikkatli olunması gerekiyor. Ramazan ayında yapacağınız bağışlarda siber saldırganların tuzağına düşmemek için işte ipuçları:

Ramazanda dolandırıcıların tuzağına düşmemek için ipuçları:

  • İnternet üzerinden aldığınız “Bağış yapmak ister misin?” gibi tekliflere karşı dikkatli davranın. Bu gibi tekliflere her zaman şüphe ile yaklaşın. Öncelikle kaynağının güvenilir olup olmadığını kontrol edin. Emin olmadan asla sizinle paylaştıkları linklere tıklamayın.
  • Gönderilen mesaj gerçek gibi görünüyor olsa da bağış koşullarını ve hesap numarası gibi detayları teyit etmek için mutlaka ilgili kurumla irtibata geçin. Kurum veya derneğin herşeyin doğruluğunu kabul ettiği durumda sizinle paylaşılan bu mesaja güvenin ve linklere tıklayarak, bağış için harekete geçin. Ancak bu teyiti almadan asla hareklete geçmeyin. Siber saldırganların gerçekle birebir eşdeğer kopyalar üretmekte usta olduğunu unutmayın. Bu sebeple de mutlaka kurumdan gelen mesaj, hesap numarası ve bağış koşulları ile ilgili teyit alarak ilerleyin.
  • Doğrulanmamış olan bilgileri veya doğruluğundan emin olmadığınız bu gibi bağışa yönlendiren mesajları kesinlikle tanıdıklarınızla veya arkadaşlarınızla da paylaşmayın.
  • Size herhangi bir ramazan kampanyası veya bağış ile ilgili gelen tekliflerdeki linkleri yani bağlantıları rastgele olarak sosyal medyada paylaşmayın. Eğer güvenli olduğundan emin olmadığınız bağlantıları sosyal medyada paylaşırsanız siber saldırganların bu suç eyleminin yayılmasında yardımcı olmuş olursunuz. Bu sebeple de güvenmediğiniz ve emin olmadığınız mesaj ve bağlantıları sosyal medya gibi yayılma etkisinin ve de zararının çok büyük olacağı platformlarda paylaşmayın.

Peki web sitesi üzerinden bağış yapmanız istendiğinde nelere dikkat etmelisiniz? Bu sırada yaşanabilecek kimlik avı saldırılarından nasıl korunabilirsiniz? Haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler
Onur AYDIN

Onur AYDIN

Yeni Dünya insanlarına... Moblobi: https://moblobi.com/author/onur-aydin/ E-posta: onur.aydin@moblobi.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı