İşte 2018 Yılının En Kötü Şifreleri!

Cep telefonlarımız, bilgisayarlarımız, kartlarımız, farklı farklı internet sitesi üyeliklerimiz, maillerimiz ve hatta apartman kapımızın girişinde kullandığımız şifrelerimiz… Hayatımız şifrelerle dolu diyebiliriz. Elbette çok şifre çok kafa karışıklığı ve hatta bu karışıklıktan kaynaklı hatalı şifre girişlerinden doğan blokeler ve yaşanan stres bizi bazen çok kolay ve her yerde aynı kullandığımız şifrelere yönlendirebiliyor. Bu daha daha büyük bir felakete yani çeşitli dolandırıcılık ve hırsızlık girişimleriyle karşılaşmamıza sebep olabiliyor. Oysa ki en unutulmaması gereken konulardan biri siber güvenlikteki ilk ve en önemli korunma tedbirimiz yarattığımız güvenli şifrelerimiz ve bu şifrelerin güçlü şifre niteliğinde düzenlenmesi oldukça önemli.

Güçlü şifreler önemli!

ESET antivirüs ve internet güvenliği kuruluşu, bilgisayar kullanıcılarının şifre konusundaki karnelerinin iyi görünmediğinin altını çiziyor. Şifre ve parolalarımızın güçlü düzenlenmesi gerektiğinin, çünkü güçlü şifrelerin siber güvenlik konusunda en temel koruma önlemi olduğunu özellikle belirtiyor.

Parola güvenlik şirketi SplashData her yıl olduğu gibi bu yıl da “en sık kullanılan en kötü şifreler” sıralamasını yayınladı. Sıralamada, Batı Avrupa ve Kuzey Amerika’da bilgisayar kullanıcılarının sızdırdığı beş milyondan fazla şifre temel alınmış ve liste küresel seçimlerden yola çıkılarak hazırlanmış. İşin kötü tarafı ise toplumun yüzde 10’unun bu kötü ve zayıf şifrelerden en az birini kullandığı bilgisinin tahminleniyor olması. Hatta toplumun yüzde 3’ünün de en zayıf şifre olan “123456” yı kullandığı yapılan tahminler arasında.

Antivirüs ve internet güvenliği kuruluşu ESET Türkiye İstanbul Teknik Müdürü Gürcan Şen, parolalarınız eğer en yaygın tercih arasında yer alıyorsa mutlaka değiştirin önerisinde bulunuyor. Çünkü çok kolay tahmin edilebilen bu zayıf parolalar sebebiyle kullanıcıların en temel savunma refleksinden bile yoksun olduğunu belirtiyor.

Parola güvenlik şirketi SplashData’nın her yıl olduğu gibi bu yıl da yayınladığı ve ESET‘in mercek altına alıp incelediği “en sık kullanılan en kötü şifreler” sıralamasına şimdi de birlikte bakalım. Tekrar hatırlatalım, eğer sizin de parolanız ya da şifreniz bu listedekilere benzer özellikler taşıyorsa değiştirmenizde ve güçlü bir şifre veya güçlü parola oluşturmanızda fayda var.

İşte 2018’in en kötü şifreleri…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN:

1 2 3Sonraki sayfa
Etiketler
Onur AYDIN

Onur AYDIN

Yeni Dünya insanlarına... Moblobi: https://moblobi.com/author/onur-aydin/ E-posta: onur.aydin@moblobi.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı