İmzamızın Yerini E-İmza Aldı!

Artık pek çok işimizi internet ortamında halledebiliriz. Bankaya, kamu kurumlarında ve pek çok yerde imza atıp gerçekleştirebildiğimiz işlerimizin çoğunu artık internet üzerinden kolayca yapabiliyoruz. Değişen bu sistem ile de hayatımızda artık imzamızın yerini de e-imza almış oluyor. İşte detaylar…

Bilmeyenler için kısaca açıklamak gerekirse e-imza; elektronik ortamlarda imzanızı yerine kullanabildiğiniz yasal bir kimlik doğrulama sistemi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu‘nun açıkladığı 2018 yılının son çeyreğine ait verilere göre e-imza kullanımı yaklaşık olarak yüzde 5.5 oranında artmış durumda. Yani e-imza kullanımı gün geçtikçe artıyor.

Mobil imza yüzde 3,5; E-imza yüzde 5,5 arttı!

Pek çok işlemimizi internetten yapmaya başladık. Artık bankalara ve kamu kurumları dahi gitmeden e-imzalar aracılıyla işlemlerimizi rahatlıkla halledebiliyoruz. 2018 yılı için açıklanan son veriler göre e-imza kullanımı 3 milyon 262 bin 833’e ulaşmış durumda. Mobil imza kullananların sayısı da 554 bin 486’ya ulaşmış. Yani bakıldığında elektronik sertifika sayısı neredeyse 4 milyona yaklaşmış görünüyor. Bu da bir önceki yılın aynı çeyreği ile kıyaslandığında yaklaşık yüzde 5’in üzerinde bir artış olduğunu gösteriyor.

Aralık 2018 yani 2018 yılının sonu itibariyle 554 bini mobil imza ve 3,3 milyonu elektronik imza olmak üzere toplamda 3,8 milyon elektronik sertifika oluşturulmuş. Bu da bize e-imza ve mobil imza gibi teknolojilerin kullanılmasının arttığını gösteriyor. Bu teknolojilerin özellikle de e-devlet, bankacılık, ihracat, sağlık, eğitim gibi pek çok alanda kullanımının yaygınlaşması ile bu rakamın daha da artacağı açık. Çünkü sözkonusu teknolojiler bireylere hem zaman hem de maliyet anlamında kolaylık sağlıyor. Ayrıca tıpkı bireylere sağladığı faydalar gibi şirketlere de işgücü, zaman ve maliyet anlamında avantajlar yaratıyor.

Elektronik sertifikalar bireylerin ve şirketlerin hayatlarını kolaylaştırdığı gibi bir yandan da kağıt tüketiminin azaltılmasını sağlayarak doğanın korunmasına da aracı oluyor. Ayrıca kağıda dayalı postalama, kartuş, yazıcı ve kalem gibi maliyetleri de ortadan kaldırmış oluyor. Bunun yanısıra oluşan fiziksel varlıklar artık söz konusu olmadığı için bunların depolanması gibi problemler ve yine buna dayalı maliyetler de ortadan kalkmış oluyor. Bunun yanısıra yine sözkonusu sebeplerle enerji maliyetlerinde de avantaj sağlanmış oluyor.

Peki geçtiğimiz yıllara oranla mobil imza ve e-imza kullanımlarında neler değişti? Haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler
Tuğba Tekyıldız

Tuğba Tekyıldız

Dijital ve teknoloji ile ilgilenen herkesi Moblobi.com'a bekliyoruz... Moblobi: https://moblobi.com/author/tugba-tekyildiz/ E-posta: onur.aydin@moblobi.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı