Android Telefonlarda İzinsiz Erişim Tehlikesi!

Android telefon kullanıcıları tıpkı diğer telefon kullanıcıları gibi yüklenilen birçok uygulamanın kurulum aşamasındayken veri paylaşımı için izin verirler. Aslında uygulamaların bir çoğu biz izin versek de vermesek de verilerimize erişebiliyorlar. İşte detaylar…

Android telefon kullanıcılarını bekleyen izinsiz erişim tehlikesi nedir?

Kısıtlamalara rağmen 1000’den fazla uygulama telefonunuzdaki verilere, konumunuz açık olmadığı halde konum bilgilerine ulaşabilir. Bu da sürekli çevrimiçi olan birinin gizli kalmasının ne kadar imkansız olduğunu ortaya koyuyor. Teknoloji şirketleri belki de bizim arkadaşlarımızı ya da bizi bizden daha iyi tanıyor. Arkadaşlarımızı, nerede ne yaptığımızı, hatta kişisel ilgi alanlarımızı dahi içeren binlerce hatta milyonlarca veriye sahipler.

“Gizlilik düzenlemesi” adı altında milletvekilleri bu konuda bir çalışma başlattılar. Uygulamalarda izin verdiğimiz kadarına erişebilmeleri gerekiyor. Google, Apple bireylerin mahremiyetini korumak için yeni güncellemeler yaptı. Ancak ne kadar korunmaya çalışsak da bu engelleri aşmanın her zaman bir yolunu buluyorlar.

Uluslararası Bilgisayar Bilimleri Enstitüsü, izin vermediğimiz halde verilerimizi toplayan 1325 uygulama tespit etti. Tüketicilerin mahremiyetlerini kendi belirledikleri sınırlarla korumaları için oldukça az araç olduğu uzmanlarca da belirtiliyor. Ayrıca uygulamaların her halükarda sistemi etkilemeleri söz konusu olduğu için tüketiciden izin istemelerinin de anlamsız olduğunu özellikle paylaşıyorlar.

Google, Android telefon kullanıcılarının güvenliği için ne yapıyor?

Federal Ticaret Komisyonu dışında araştırmacıların birçoğunun bu konu hakkında Google’a da danıştıkları iddia ediliyor. Google ise bu yıl tüketiciyle buluşacak olan Android Q’da ki sorunları açıklayacağını duyurdu.

Yapılacak olan güncelleme ile mevcut uygulamalarda ki paylaşımlar için konum bilgilerini kapatmak ve Wi-Fi erişimi sağlayan uygulamaların Google üzerinden konum izni alması sorunu çözecek. Bu çalışma süresince Google Play de mevcut olan 88.000 ve üzeri uygulama da verileri erişiminin kapalı olması halinde uygulamaların kişisel verilere nasıl ulaştığı takip edildi.

Android telefonlarda bu izinleri göz ardı eden 1325 uygulama bulunuyor. Uygulamaların kodunda saklı olan, fotoğraflarda bulunan meta verileri, Wi-Fi bağlantıları gibi aracılarla geçici çözümler bularak verilere ulaşım sağlanıyor.

Shutterfly, denilen fotoğraf uygulaması, fotoğraflar aracılığıyla GPS koordinatlarını topluyor. Konum verilerine ulaşmasına izin vermediğiniz halde bu işlemi gerçekleştiriyor.

Peki erişim izni vermediğiniz uygulamalar sizin bilgilerinize nasıl erişebiliyor? Bu bilgilerin ne için kullanıldığı iddia ediliyor? Haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler

Nur Hayta

Nur Hayta

İstanbul Medipol Üniversitesi Reklamcılık 4. Sınıf öğrencisiyim. Merakımın getirdiği dürtü ile araştırmayı öğrenmeyi ilke edindim kendime. Sanat ve edebiyat ise hayatımın vazgeçilmezi. Hayatın tek bir işle uğraşmak için çok kısa olduğunu düşünüyorum ve yaşamımı olabildiğince keyifli çeşitli aktiviteler ile doldurmaya çalışıyorum. Moblobi.com da ki köşemi takip ederek teknoloji dünyasındaki gelişmeleri benimle beraber öğrenebilirsiniz. Köşemi takipte kalın! https://moblobi.com/author/nur-hayta/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı