Yapay Zeka, Sosyal Medyada Duygularınızı Analiz Edecek!

Sosyal medyada yaptığınız paylaşımlardan duygu analizi yapan yapay zeka geliştirildi. Haberimizde...

Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte insanlar düşüncelerini ve duygularını bu platformlar aracılığıyla daha rahat bir şekilde aktarmaya başladılar. Hatta çoğu zaman en duygulu anlarını sosyal medyada paylaştılar. Yapılan bu paylaşımlar ve hatta fotoğraflar ise aslında insanların hangi duygular içerisinde olduklarını anlatabiliyor. Bu sebeple sosyal medya insanlar üzerinde duygu analizi yapılabilecek en önemli mecra olarak görülüyor. Geliştirilen bir yapay zeka ise artık sosyal medya üzerinden insanlarda duygu çözümleme yapıyor olacak. Haberimizde….

Yapay zeka teknolojilerine neredeyse hayatımızın pek çok yerinde rastlar olduk. Bu yeni teknoloji bir insanın yapabildiği pek çok şeyi yapabilme yeteneğine sahip olmaya başladı. Hatta hayatımızdaki bazı problemlerin çözülmesinde yararlı olmaya; işlerimizi kolaylaştırmaya bile başladılar. Şimdilerde ise artık insanların duygularını çözümlemeye başladılar. Artık yapay zeka, insanların sosyal medyada yaptığı paylaşımlardan hareketle onların duygu çözümlemelerini yapmaya da başladı.

Yapay zeka, sosyal medya paylaşımlarından duygu analizi yapmaya başladı!

Duygular bilim dünyası için hem karışık hem de ilgi çekici bir konu. Duygular hakkında çeşitli araştırmalar senelerdir devam ediyor. Evrensel duygu ifadelerinde ise insanların duyguları hakkında fikir edinebilmek adına  mimikler önemli bir rol oynuyor. Dünyanın neresinde olursak olalım; insanların mutlulukları, hüzünleri veya öfkeleri benzer yüz kaslarının iş birliğinden ortaya çıkıyor. Dolayısıyla bu ifadeler birçok kişide ortak. Ancak bu kaslar her ne kadar bir işbirliği olsa ve pek çok kişide benzer yüz ifadeleri ortaya çıkarda da; insan duygularını anlamak oldukça zor.

Hele ki kendisi de duyguları ile var olan bir insanın başka bir insanın duygu analizini yapması, işleri daha da zorlaştırabiliyor. Çünkü insanlar üzerinde duygu analizi, duygu çözümlemeleri yapmak; aslında onların herhangi bir konu hakkındaki görüşlerine ulaşmanızı da sağlamış oluyor. Bu yüzden duygu analizi veya duygu çözümleme hakkında yapılabilecek araştırmalarda artık farklı bir yöntemden de yararlanılıyor. Yapay zekanın alt dalı olan makine öğrenme tekniklerine başvuruluyor. Bilmeyenler için hemen belirtelim: Makine öğrenme günümüzde dijital dönüşümü gerçekleştirebilmek için pek çok büyük firma tarafından çalışmalarında kullanılıyor.

Duygu analizi yapmak için geliştirilen bu yapay zeka; aslında kitlelere anket yapmadan fikirlerini öğrenmemizi sağlıyor. Bunun için ise Twitter, Instagram gibi platformlar çok zengin kaynaklar sunuyor. Hatta pek çok ülke diğer ülkelerin vatandaşlarının attığı tweetlere, paylaşımlarına, kullandığı uygulamalara ve hatta fotoğraflarındaki yüz ifadelerine bakarak duygu analizi yapabiliyor.

Peki siz sosyal medyada paylaşım yaparken hakkınızdaki her bilgiyi paylaşıyor musunuz? Yapay zekanın duyguları tespit edebilmede başarılı olabileceğini düşünüyor musunuz? Yorumlarda paylaşınız.

İlginizi Çekebilir!

  • Snapchat Kullanıcılarına Duygusal Destek Veriyor!” haberimizi okumak için busraya tıklayın.
  • Yapay Zeka Hakkında Merak Edilen 5 Soru!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Örümcek Korkusu Olanlara Sanal Gerçeklik Terapisi!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazı ilginizi çektiyse ve arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Hümeyra Gönültaş

Hümeyra Gönültaş

Merhabalar, ben Hümeyra Gönültaş İstanbul üniversitesi psikoloji 4. Sınıf öğrencisiyim. Moblobi. Com’da içerik ve metin yazarlığı yapıyorum. Bilimin ve onun önemli bir pozisyonu olan teknolojinin gidişatı her daim beni cezbetmiştir. Merakıma ve meraklısına karalıyorum :) Yazılarımı Moblobi.com'daki köşemde takip edebilirsiniz. Moblobi: https://moblobi.com/author/humeyra-gonultas/ E-posta: humeyragonultas79@gmail.com humeyragonultas79@gmail.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı