Elektronik Cihazlara Zarar Veren 6 Ölümcül Hata!

Elektronik cihaz kullanırken yapmamanız gereken 6 büyük hata; haberimizde...

Akıllı telefon, tablet ve dizüstü bilgisayar gibi çeşitli elektronik cihazların hayatımızda yerinin giderek belirginleştiği ve hatta bunlara ayırdığımız bütçenin giderek arttığı artık bir gerçek. Saatlerimizi harcadığımız, önemli işlerimizi hallettiğimiz ve satın  almak için büyük bütçeler ayırdığımız bu cihazların uzun süre kullanılabilir olması çok önemli. Elektronik cihaz kullanımındaki bazı basit hatalar cihazlarınıza büyük zararlar verebilir; hatta bir süre sonra onları kullanılamaz hale getirebilir. Elektronik cihazlara zarar veren 6 ölümcül hata; haberimizde…

Elektronik cihaz kullanırken yapmamanız gereken 6 hata:

1- Şarj kablolarını sıkı bir şekilde sarmak

Elektronik cihaz kullanımında yaşanan en büyük sıkıntıların başında şarj kablosunun sık sık bozulması veya kopması geliyor. Şarj cihazı bozulması ve yıpranmasındaki en önemli etkenlerden biri ise şarj kablosunun sıkı bir şekilde bağlanması. Sıkı bağlanan kablolar; kısa bir süre içerisinde yıpranıyor; kabloların çeşitli yerlerinde kopmalar meydana geliyor. Eğer şarj cihazınızı uzun süre kullanmak istiyorsanız şarj cihazı kablolarınızı sıkı bir şekilde sarmadığınız ve gevşek bıraktığınız konusunda emin olmalısınız.

2- Elektronik cihazları hiç şarjdan çıkarmamak

Akıllı telefon, tablet ve bilgisayar kullanımının zirvede olduğu günümüzde adeta şarj cihazlarıyla yaşar olduk. Saatler harcadığımız bu elektronik cihazların şarjlarının çabuk bitmesi hepimiz için bu problem. Ancak elektronik cihazları şarjdan hiç çıkarmamak çok daha büyük bir problem.

Elektronik cihazları devamlı şarjda bırakmak bu cihazların ısınmasına, pil ömrünün azalmasına, bataryasının bozulmasına sebep olur. Elektronik cihazlarınıza zarar vermek istemiyorsanız gerektiğinde şarj etmeye dikkat etmelisiniz.

3- Elektronik cihazlar için kılıf kullanmamak

Akıllı telefon, tablet ve bilgisayar gibi elektronik cihazlara zarar veren alışkanlıklardan bir diğeri ise elektronik cihaz taşırken kılıf kullanmamaktır. Bu cihazları taşırken kılıf kullanmamak cihazların yüzeyinin çizilmesine, cihaz yüzeyinin darbeler karşısında dayanıksız kalmasına hatta kimi zaman bu cihazların kırılmalarına sebep olabilir. Elektronik cihazların uzun süreli kullanımı için kılıf kullanımı oldukça önemli bir detaydır.

4- Elektronik cihazları ev temizleyicileriyle temizlemek

Elektronik cihazlara zarar veren bir diğer detay ise elektronik cihazların temizliğinde ev temizleyicilerini kullanmaktır. Ev temizleyicilerinin içerisindeki kimyasal maddeler elektronik cihazların hassas ekranlarına zarar verebilir. Bunun için elektronik cihaz temizliğinde özel temizleyiciler kullanılmalı ve ev temizleyicilerinden uzak durulmalıdır.

5- Flaş ve sabit diskleri çıkarırken özensiz davranmak

Elektronik cihazlara zarar veren, bu cihazların kısa sürede yıpranmalarına ve bozulmalarına sebep olan birçok nedenin bulunduğu doğru. Ancak elektronik cihaz kullanırken özensiz ve dikkatsiz davranmak, özellikle de flaş bellek ve sabit diskleri dikkatsiz bir şekilde çıkarmak elektronik cihazlar için oldukça tehlikelidir. Flaş bellek ve sabit disk gibi cihazların özensiz ve acele bir şekilde elektronik cihazlardan çıkarılması cihazın bu bölümü yıpratır hatta ilerleyen durumlarda kullanılamaz hale getirebilir. Bu sebeple flaş bellek ve sabit diskler cihazdan düzgün bir şekilde ve acele edilmeden çıkarılmalıdır.

6- Bilgisayarların kullanıldığı yüzeye dikkat etmemek

Dizüstü bilgisayarların kısa sürede bozulmalarına sebep olan bir diğer ölümcül hata ise dizüstü bilgisayar kullanıldığı yüzeye dikkat etmemektir. Bilgisayarların yatak, halı gibi yüzeylerde kullanılması çabuk ısınmalarına ilerleyen zamanlarda ise kullanılamaz hale gelmelerine sebep olur. Elektronik cihazların bu yüzeylerde kullanılmaları bu cihazların soğuma döngüsüne girmelerini engeller.  Elektronik cihazların zarar görmemesi için yatak, halı gibi yüzeylerden kaçınılmalı ya da bir soğutucu kullanılmalıdır.

Peki siz elektronik cihazlarınızı sık sık değiştiriyor musunuz? Elektronik cihaz kullanımında nelere dikkat ediyorsunuz? Bu hatalardan biri başınıza geldi mi? Yorum kısmından deneyim ve görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Bilgisayarınıza Su Dökülürse Ne Yapmalısınız?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Akıllı Telefonunuz Nasıl Akılsız Hale Gelir?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Telefon Şarj Kablosunun Kopmasını Nasıl Engellersiniz?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazı ilginizi çektiyse ve arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Pelda Nasıroğlu

Pelda Nasıroğlu

Ben Pelda. İstanbul Üniversitesi İktisat bölümü 3.sınıf öğrencisiyim. Moblobi'de metin yazarlığı yapıyorum. Teknoloji ve dijital odaklı yazılarıma Moblobi.com'daki köşemden ulaşabilirsiniz. Moblobi: https://moblobi.com/author/pelda-nasiroglu/ E-posta: peldanasiroglu@hotmail.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı