Dünyanın Seyrini Değiştiren 10 Robot!

Günümüz robotlarının atası olan robotlar...

Robotlar günümüzde insanlarla yarışıyorlar. Bu konuma gelmelerinde yüzyıllar önce geliştirilen cihazların katkısı büyük. İşte geçmişte mucitlerin icat ettiği, insanlık tarihini değiştiren 10 robot ve onların ilginç hikayeleri…

Günümüz robotlarına ilham olan ilginç robotlar:

Teknoloji ile birlikte robotlar da inanılmaz gelişti. Başlarda gündelik ihtiyaçlarımızı karşılamaktan öteye gidemeyen robotlar; şimdilerde ise biz  insanlara kafa tutuyorlar. Hatta artık insanoğlunun yapabileceği çoğu şeyi yapabilir konuma geldiler. Ters takla atıyorlar, pizza yapıyorlar, ameliyat yapıyorlar daha pek çok şeyin üstesinden başarıyla geliyorlar. Tabi bunların hepsi bir süreç içerisinde oldu. Aslında şu anki gelişmişlik seviyelerini çok uzun zaman öncesinde geliştirilen robotlara borçlular. İşte dünyanın seyrini değiştiren bugüne ilham olan robotlar

  • Clepsydra (Su Saati)

Su saatleri en eski zaman ölçüm aletlerinden biridir. Babilliler tarafından geliştirilen Clepsydra, su akışını kullanarak zamanı ölçen bir saattir. Tarihin ilk robotik cihazlarından biri olarak kabul edilen Clepsydra mucitlerin çalışmalarına da konu olmuş. MÖ 270 lerde Yunan mucit olan Ctesibius’a  ilham olmuş. Ctesibius,  üzerine hareketli figürler koyularak bir su saati icat etmiş. Bu icat ile birlikte hayatımızda zaman farklı bir boyut kazanmış.

  • Tesla’nın uzaktan kumandalı teknesi

1898 yılında Tesla uzaktan kumandalı bir tekne icat etti. Tesla Madison Square Garden’da gerçekleşmiş olan bir konferansta su üzerine bir tekne yerleştirerek; radyo sinyalleri ile uzaktan tekneyi hareket ettirmeyi başardı. O yıllarda radyo sinyallerinin hayatımıza bu denli yer edineceği öngörülmemiş olsa da; kablosuz sinyaller ile hayatımız oldukça değişti.

  • Hareketli Bant

Henry Ford, 1913 yılında dünyanın ilk hareketli banda dayalı montaj hattını kullanan bir otomobil fabrikası kurdu. Bu fabrikada işçiler hareketli bandın etrafına dizilerek parçaların montajını sağlıyorlardı. Bir Model T araba tam 93 dakikada monte ediliyordu. Bu da endüstri dünyasında seri üretim, iş ve işçi maliyetini azaltmada büyük rol oynadı.

  • Asimo

Honda tarafından tasarlanan bu Asimo insana benzeyen ve insanların yararına hizmet edecek bir robot olarak tanıtılmıştı. Asimo insan gibi yürüyebiliyor, hareket edebiliyordu. Ayrıca nesneleri tanıma, konuşma ve dinleme yeteneğine  de sahipti. Asimo  bir ilk olarak robot dünyasına adım atmıştı. Robot teknolojileri için Asimo, en önemli  robot gelişmelerinden biriydi.

  • Leonardo’nun Robotu

Leonardo’nun Robotu veya Leanardo’nun Mekanik Şövalyesi olarak bilinen bu insansı robot, oturabiliyor, kollarını, başını ve çenesini hareket ettirebiliyordu. Bunun daha öncesi var mı bilinmiyor fakat Leonardo’nun Robotu ilk insansı robot olarak görülüyor.

  • Digesting Duck (Sindirim Ördeği)

Digesting Dung , Fransız mucit Jacques de Vaucanson  tarafından geliştirilen bir ördek. Bu ördek canlı bir ördek gibi aslında. Kanatlarını çırpma, yemek yeme ve yediği tahılları sindirme yeteneğine sahipti. Bağırsakları ise lastik tüplerden oluşuyordu. Digesting Dung yardımcı bir sistem sayesinde gerçek bir ördek gibi yüzebiliyordu.

Peki ilk endüstriyel robot ne? İnsan beynini taklit eden hangi robot günümüzde hangi teknolojilere ilham oldu? 16 saatte tekne ve otomobil üretmeyi başaran robot hangisi? Genghis isimli böceklerden ilham alınarak geliştirilen robot neler yapabiliyor? BigDog isimli dinamik robotu son zamanların hangi  popüler robotik tasarım şirketleri geliştirdi? Haberimizin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler

Tolgahan Şentürk

Tolgahan Şentürk

Araştırmayı ve paylaşmayı seven bir yazılımcı aynı zamanda “ Halkla İlişkiler ve Reklamcılık “ öğrencisi. Dijital dünyada yer alan gelişmeleri ve değişimleri birlikte takip etmek için sizleri Moblobi.com’daki köşemde bekliyorum. https://moblobi.com/author/tolgahan-senturk


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı