Depremleri Tespit Eden Yapay Zeka

Depremleri Tespit konusunda ciddi araştırmalar yapılıyor olduğunu düşünüyoruz. Depremlerin büyük bir çoğunu hissetmiyoruz.

Çoğunu hissetmiyor olabiliriz ancak bunları  anlamak önemlidir. Çünkü bu bilgi bize depremlere neyin sebep olduğunu belirlememize ve muhtemelen önleme araçları oluşturmamıza yardımcı olabilir.

Depremleri tahmin etmemize yardımcı olabilir ve bu da toplulukların depremlere nasıl tepki vereceğini geliştirecek önlemler almasını sağlayabilir.

World Economic Forum‘da yer alan habere göre, derin öğrenme konusunda çalışan bilim adamı Thibaut Perol liderliğindeki bir araştırma ekibi, yapay zekayı (AI) deprem algılamasını iyileştirmek için kullanmanın bir yolunu bulduğunu iddia ediyor. Bu çalışmalarını Science Advances‘de de yayınlandılar.

Ekip, depremleri tespit etmek ve bulmak için tasarlanan ilk sinir ağı olan bu AI sistemini ConvNetQuake olarak adlandırdı. Yaptıkları yapay zekaya özel algoritma, sismogramlar olarak bilinen yer hareket ölçümlerine bakabiliyor ve sismik aktivitenin sadece bir “gürültü” mi yoksa bir deprem mi olup olmadığını belirleyebiliyor.

Çok küçük depremleri hem tespit etmek, hem de bunların sadece birer “gürültü” mi yoksa deprem mi olduğunu ayrıştırmak günümüzde pek çok açıdan zor olduğu bilinen bir durum, geliştirilen bu yapay zeka yani ConvNetQuake ise bu ayırım yapabiliyor.

Araştırmacılar, ConvNetQuake‘i test etmek için Oklahoma‘daki sismik aktiviteleri incelediler. Bu yeni sistemin Oklahoma Jeoloji Anketi deprem kataloğunda mevcutta kaydedilenlerden 17 kat daha fazla deprem tespit ettiğini buldular.

Deprem etkinliğini etkili bir şekilde saptayarak ve sınıflandırarak, bir depremin “yaşamı” nda çok erken bir tarihte önemli bilgiler sağlayabiliyor; bu da toplulukları olabildiğince erken uyarabilir bir sistem olacağını gösteriyor.

Şu an için, yapay zeka teknolojisi ile desteklenen ve diğer deprem tespit yöntemlerinden üstün olduğu düşünülen  ConvNetQuake, sadece depremleri algılayarak onları tahmin etmenin dışında depremin neden olabileceği yıkımların önlenmesi için de kullanılmayı amaçlıyor.

 

Etiketler


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı