Cihazınızdan Silmeniz Gereken 4 Mobil Uygulama!

Hayatımıza hükmeden, güvenlik açığı yaratan, cihazlarımızı tehlikeye düşüren bazı uygulamalar var. Cihazınızdan silmeniz gereken 4 mobil uygulama, haberimizde...

Bundan yaklaşık 10 yıl öncesinde hayatımıza giren uygulamalar arasında şu an hala vazgeçemediğimiz uygulamalar da yer alıyor; telefonumuzdan çabucak silip attıklarımız da… Kullandığımız bir çok mobil uygulama hayatımızı kolaylaştırıyor. Fakat hayatımıza hükmeden, güvenlik açığı yaratan, cihazlarımızı tehlikeye düşüren bazı uygulamalarda var. Böyle mobil uygulamaları ise kullanıcıların cihazlarından silmeleri gerekiyor. İşte telefonunuzdan silmeniz gereken 4 mobil uygulama türü, haberimizde…

Cihazlarınızdan silmeniz gereken 4 mobil uygulama hangisi?

1- Güvenlik Açığı Olan Mobil Uygulamalar

Gizlilik günümüzde pek çok kullanıcının ve şirketin önemsemediği bir konu. Müşterilerinin, kullanıcılarının gizliliğini önemsemeyen şirketler arasında dünya devleri de var. Bildiğiniz üzere geçen yıl dünya devi Apple, kullanıcılarını sesli asistanı Siri üzerinden dinlediğini kabul etmişti. Ne yazık ki gizlilik ihlali milyarlarca kullanıcının kullandığı uygulamaların hepsinde var. Fakat biz kullanıcılar bunu bile bile kullanmaya devam ediyoruz. Telefondan uygulama silme söz konusu olduğunda bu uygulamalara elimiz ne yazık ki gitmiyor.

Gizlilik ihlali nedeniyle uygulama silme işleminin yapılması gereken uygulamalar arasında çok sevdiğimiz uygulamalar da var. Elbette bunların bir çoğunu da işimizi kolaylaştırdığı için silemeyecek olsak da; bilmenizde fayda var.

Bu uygulamalardan biri, Facebook Messenger… Facebook Messenger uygulaması milyarlarca kişi tarafından kullanılıyor. Fakat bu mobil uygulama da mesajları uçtan uca şifreleme özelliği bulunmuyor. Bu yüzden tehdit oluşturabiliyor.

Gizlilik ihlali konusunda şüphe yaratan uygulamalardan biri de Google Chrome… Google’ın çevrimiçi etkinliğinizle ilgili bir çok veri topladığı Google Chrome tarayıcısı da gizlilik konusunda şüphe uyandırıyor. Bazı kullanıcılar verilerinin ele geçmemesi için gizli sekme özelliğini kullanıyor. Fakat gizli sekmenin de güvenli olmadığına dair pek çok iddia bulunuyor. Bu konuya dair ayrıntıları “Gizli Sekme Gerçekten Bilgilerinizi Gizliyor mu?” haberimizde de sizinle paylaşmıştık.

2- Ücretsiz Olduğu Söylenip Ücretsiz Olmayan Mobil Uygulamalar:

Mobil uygulama indirirken ücretsiz olması kullanıcıları genellikle mutlu edebiliyor. Fakat bazı uygulamalar ücretsiz olduğu söylenip, tam tersi olabiliyor. Kullanıcılar bu durumu uygulamayı indirip, kullanmaya alıştıktan sonra fark ediyorlar. Böylece uygulamaya sonrasında ücret ödemeyi bir kayıp olarak görmüyorlar.

Burada ücretsiz uygulamalarla ilgili endişe duyduğumuz nokta, verilerimizin elde edebilecekleri paradan daha değerli hale geldiği. Bu tür ücretsiz uygulamalar sürekli reklamları karşımıza çıkarıyorlar. Hatta bu reklamlar kullanıcıların canlarını epey sıkıyor olmalı ki uygulama reklamlarını engelleme yollarını arıyorlar.

Ayrıca bu tür uygulamalar yüz tanıma uygulamalarının yaptığı gibi kişisel bilgilerimizi veri aracı kurumlarına satabilir. Hatta yapay zeka sistemlerini eğitmek için verilerimizi kullanabilirler. Bu nedenle, ücretsiz VPN uygulamalarından, el feneri uygulamalarından ve hatta popüler yüz uygulamalarından uzak durmalısınız. Eğer daha önce yükleme yaptıysanız da bu tür uygulamalar için telefonunuzdan uygulama silme işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

3- Sizi Para Harcamaya Zorlayan Uygulamalar:

Geliştirilen bazı uygulamalar kullanıcılara gereksiz yere para harcama alışkanlığı kazandırabiliyor. Amazon, eBay ve Walmart gibi mağaza uygulamaları, bizi para harcamaya iten uygulamalar arasında bulunuyor. Ancak bunların dışındaki en riskli mobil uygulama ise ücretsiz oyunlar.

Oyunların indirilmesi ve oynanması ücretsiz olabilir, ancak maliyetli uygulama içi satın almalarla yüklüdür. Bu tip mobil oyunlar, sizi veya çocuğunuzu daha yüksek level yani bir üst seviyeye çıkarmak için uygulama içi satın alma işlemi yapmaya teşvik etmek için tasarlanmıştır.

4- 7/24 Çalışmaya Zorlayan Uygulamalar:

Microsoft Office, Google Dokümanlar, Google E-Tablolar, AirTable, Trello ve Skype gibi uygulamalar kişiyi psikolojik açıdan zorlayabilir. Bu uygulamaların daha üretken olmamıza yardımcı oldukları bir gerçek. Fakat bu uygulamaları kullanmaya başladığınızda dinlenmeniz gerekirken dahi kendimizi çalışırken bulabiliriz.

İşinizin bunlara bağlı olması nedeniyle bu tür uygulamaları silemezseniz, bildirimleri çalışma saatlerinden sonra kapalı kalacak şekilde ayarlamayı deneyin. Veya ofisinizin size vermek istediği ayrı bir cihaza sözkonusu uygulamaları yükleyebilirsiniz.

Peki siz telefondan uygulama kaldırma işlemi yapıyor musunuz? Hangi uygulamaları şüpheli bulduğunuz veya sizi olumsuz etkilediğini düşündüğünüz için kaldırdınız? Yorum kısmından paylaşabilirsiniz .

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Gizli Sekme Gerçekten Bilgilerinizi Gizliyor mu?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Seyahat Sevenlere Yardımcı Olacak 3 Uygulama!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Google’da Aramamanız Gereken 10 Şey!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazı ilginizi çektiyse ve arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Rukiye Şenol

Rukiye Şenol

Merhaba, ben Rukiye İstanbul Üniversitesi İktisat 3. Sınıf öğrencisiyim. 11 yıldır Karate sporu ile ilgilenmekteyim ve milli sporcuyum. Burada ilgimi çeken ve bende merak uyandıran konular hakkında yazıyorum eğer senin de ilgini çekiyorsa Moblobi.Com da kendi köşemde bekliyorum :) Moblobi: https://moblobi.com/author/rukiye-senol/ E-posta: rukiyesenol9@gmail.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı