GetContact İndirenlerin Verileri Tehlikede Mi, Ne Yapmalılar?

Başka kişilerin telefon rehberinde nasıl kayıtlı olduğunuzu gösteren GetContact'ı indirenler neler yapmalı?

Paylaş

Son günlerde en fazla merak ettiğiniz soruların başında “insanlar telefon rehberlerine beni nasıl kaydetmişler” sorusu yer alıyor. Bugüne kadar merak etsek de araştırmaya değer görmediğiniz bu soru şimdilerde herkesin en önemli araştırma maddesini ve gündem konusu olmuş durumda…  Sebebi ise son zamanlarda popüler olan ”GetContactmobil uygulaması. Uygulama bir anda çok ciddi kullanıcı sayılarına erişmiş durumda… Dün paylaşılan verilere göre, GetContact üzerinden dün itibariyle 5 milyar rehber sorgulaması  gerçekleşmiş görünüyor.

Uygulamanın asıl amacı aslında, numara engellemek adına filtre koymak, istenmeyen aramaları engellemek, sizi arayan kişinin kimliğini rehberinizde kayıtlı olmasa dahi tanımlamak, ortak arkadaşlarınız aracılığı ile farklı kişilerle iletişim kurmanızı sağlayan bir sosyal ağının da olması. Ancak tüm bu özellikleri nasıl sağladığı konusu ise tıpkı rehber sorgulaması özelliği kadar tartışılanlar arasında. Çünkü tüm bu bilgileri yine sizin ve kayıtlı olan tüm kişilerin rehberlerine erişerek ve bunları kopyalarak, diğer kullanıcılarla paylaşarak gerçekleştiriyor.  

GetContact’ın şu sıralar gündemde olmasını sağlayan en önemli özelliği ise, başka kişilerin telefon rehberinde nasıl kayıtlı olduğunuzu gösteriyor olması. Uygulama telefona indirildikten sonra sisteme üye olabiliyor veya Facebook hesabınızla giriş yapabiliyorsunuz. Ardından sorgulama ekranına girerek telefon numaranızı yazmanız bekleniyor. Sorgulama yaptıktan sonra uygulama sistemine kayıtlı kişilerin tüm rehberlerinin tarıyor ve size kimin telefonunda hangi isimle kayıtlı olduğunuzu listeliyor. GetContact uygulamasını iOS kullanıcıları App Store‘dan; Android kullanıcıları Google Store‘dan ücretsiz indirebiliyorlar.

Ancak bu uygulamadaki önemli bir tehlike yükleyen kişilerin gözünden kaçıyor. Çünkü uygulama, sisteme dahil olan tüm kullanıcıların rehber ve telefon bilgilerini kopyalayıp kendi sistemine aktarıyor ve bu havuzda tutuyor. Ayrıca sorgulama yapan kişinin telefon bilgisi de üyeliği sırasında bu havuza aktarılıyor ve sistem bu verileri sorgulamayı yapan diğer kullanıcılarla paylaşıyor. Sisteme giriş yaparken kişisel bilgilerinize erişme ve onay verdiğiniz için siz verilerinizin kopyalanması işlemine de aslında onay vermiş oluyorsunuz. Verilerinizin kopyalanmasını dışında bir tehlikede bu verileri uygulamanın farklı kişilerle mecralarda da paylaşabilecek olması…

Şu sıralar büyük bir popülarite ile herkesle indirdiğin ne kullandığı uygulama büyük bir nasıl toplamış durumda… Ancak bu veri tehlikesinin farkına varan insanlar şimdi de “GetContact’tan numaramı nasıl silerim” veya ”GetContact’tan verilerimi nasıl silerim” gibi aramalar yapmaya başladılar bile… Peki gerçekten meraktan bu uygulamaya indirmiş olan ve daha sonrasında bu tehlikenin farkına varmış olan kişiler durumdan nasıl kurtulabilirler?  Uzmanlar bu konuda televizyon kanallarında ve çeşitli mecralarda açıklama yapmaya başladılar. Bunun için uygulamanın telefonunuzdan silinmesinin yeterli olmadığını belirttiler. GetContact uygulamasından hem hesabınızı silmeniz hem de numaranızı silmeniz öneriliyor. GetContact’tan hesabını silmek için yapmanız gerekenler şunlar: Öncelikle Ayarlar sekmesinden “GetContact Hakkında” kısmına  girin; ardından Hesap Ayarları’na tıklayın ve “Hesabımı sil” işlemini yapın. GetContact’tan numaranızı silmek için yapmanız gereken ise; “Unlist”  özelliğini kullanmak. İşlem  GetContact internet sitesinden adresine girerek  ‘Unlist’ seçeneğine basmanız durumunda gerçekleşiyor. Bunu yaparken özellikle dikkat etmeniz gereken ise arama yaptıktan sonra uygulamanın asıl linki yerine, dolandırıcı farklı sitelerinin linklerine tıklamamanız.

Ancak bu noktada asıl sorgulanan bu işlemi yaptıktan sonra siz hesabınızı silsenizde  gerçekten numaranızı rehber bilgilerinizi silip silmediği. Ayrıca siz uygulamaya kayıt olmasanız bile rehberinde kayıtlı olduğunuz bir yakınınız da sisteme giriş yaptığında sizin bilgileriniz de onun rehberi aracılığıyla yeniden sisteme akıyor. Aslında  bilgiler isteğiniz dışında paylaşılmış oluyor. Bu sebeple uygulama “kişisel verileri” tehlikeye atması ve izinsiz kullanması nedeniyle inceleme altında. Yasaklanıp yasaklamadığını ise ilerleyen günlerde hepbirlikte göreceğiz. Ama önerimiz bu tür kişisel bilgilerinizi alan uygulamaları indirmekten kaçınmanız yönünde…

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir