İnternetten İlk Kez Alışveriş Yapacaklar Nelere Dikkat Etmeli?

İlk kez e ticaret kanallarından alışveriş yapacak olanların dikkat etmesi gerekenler haberimizde...

Koronavirüs nedeniyle herkesin evlerine kapandığı bugünlerde internet üzerinden alışveriş hızla artmaya devam ediyor. Birçok kurum tarafından paylaşılan verilere göre Türkiye’de online e ticaret hacmi geçtiğimiz aylara göre 5-6 kat artmış durumda. Hatta bu siparişler o kadar arttı ki bir çok e ticaret sitesi teslimatları  geçmişe göre çok daha uzun sürede gerçekleştirebiliyor.

E ticaret hacminin bu kadar arttığı bugünlerde, daha önce internetten alışveriş yapmamış bir çok kişi de ilk alışverişlerini yapmaya başladı. Bu durum ise, daha önce online alışveriş yapmamış kişilerin birçok riskle karşı karşıya olduğu anlamına geliyor.

İlk kez e ticaret kanallarından alışveriş yapacak olanların dikkat etmesi gerekenler:

Daha önce internetten alışveriş yapmış kişiler başta kredi kartı olmak üzere bir çok konuda deneyim sahipler. Ancak ilk defa e ticaret ile tanışacak olan kişiler, güvenlikle ilgili birçok riske açık durumdalar. Şimdi bu risklerin neler olduğunu ve bunlardan nasıl kaçınabileceğimizi sıralayalım:

1- Bilinen sitelerden alışveriş yapın:

İlk kez internet üzerinden alışveriş yapacaklara verilebilecek ilk tavsiye; kesinlikle bilinen sitelerden alışveriş yapmaları şeklinde olacak. Çünkü herkesçe bilinen bu büyük siteler, kendi güvenlik alt yapılarına da önemli ölçüde parasal yatırım yapıyorlar. Bu nedenle ilk defa internetten alışveriş yapacak kişilerin Türkiye’nin en büyükleri arasında olmasına dikkat etmesi gerekiyor.

2- Sosyal medya platformlarından ürün alırken dikkat:

İlk kez online alışveriş yapacakların dikkat etmesi gereken bir diğer husus ise sosyal medya platformları üzerindeki satışlarda çok daha dikkatli olmaları yönünde olacak. Bilindiği gibi başta Instagram olmak üzere çok farklı sosyal medya platformlarında bireysel satış yapan kişiler mevcut. Ancak her gün bireysel olarak sosyal medya üzerinde yapılan bu satışlardan doğan çok fazla miktarda mağduriyet de önümüze geliyor.

Bu nedenle sosyal medya platformlarından alışveriş yaparken mutlaka ilgili hesabın güvenilir olup olmadığından emin olun. Hatta gerekirse alışveriş yapmadan telefonlarını farklı zamanlarda 3-4 defa arayıp cevap verip vermediklerine bakın. İlgili sosyal medya platformundan alışveriş yapan çok sayıda kişiye ve interette ilgili hesap ile ilgili yorumlara mutlaka göz atın. Daha önce bu hesaptan arkadaşlarınızın ürün alıp almadığını ve görüşlerini sorun.

3- İnternet sitesinin güvenli olup olmadığını kontrol edin:

İlk defa internetten alışveriş yapacak olanların dikkat etmesi gereken bir diğer nokta ise internet sitesinin alan adının güvenli olup olmadığı hususu. Bilmeyenler için kısaca açıklayalım: Alan adı, bir siteye gitmek için üst tarafta ismini yazdığınız ve sonrasında tıkladığınız bölüm anlamına geliyor. Bu bölümde genelde hep “http://” ile başladığı görülmektedir. Güvenli sitelerde bu “http://” kısmı “https://”  olarak yer almaktadır. Bu yüzden girdiğiniz sitenin “https://” ile başladığına lütfen dikkat edin.

4- Kredi kartı bilgilerinize dikkat edin:

İlk kez internet üzerinden alışveriş yapacakların güvenlikle ilgili dikkat etmesi gereken bir diğer husus ise kredi kartı ile ilgili. Alışveriş yaparken kredi kartınızın bilgilerinin çalınacağından korkuyorsanız, kapıda ödeme seçeneğini seçebilirsiniz. Bu sayede ürün kapınıza geldiğinde kredi kartı bilgilerinizi vermeden ödemeyi yapabilirsiniz. Bunun dışında, birçok banka tarafından sunulan sanal kart da kredi kartı bilgilerinizin çalınmasını önlemeye yönelik bir çözüm olabilir.

Peki siz internetten alışveriş yani online alışveriş yapıyor musunuz? Güvenliğiniz için nelere dikkat ediyorsunuz? Yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • E-Ticaret Sitesi Açmak İsteyenler için İpuçları!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Instagram’da Artırılmış Gerçeklik ile Alışveriş Nasıl Yapılır?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Google’da Aramamanız Gereken 10 Şey!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı ilginizi çektiyse ve arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Tuğba Tekyıldız

Tuğba Tekyıldız

Dijital ve teknoloji ile ilgilenen herkesi Moblobi.com'a bekliyoruz... Moblobi: https://moblobi.com/author/tugba-tekyildiz/ E-posta: onur.aydin@moblobi.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı